Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, mei 21, 2010 13:06 - Geen reacties

Duurzaam onder dak

21
mei2010

Een duurzame en energiezuinige woning vraagt om een duurzame en energiezuinige dakopbouw. Bij hellende daken speelt het onderdak hierbij een belangrijke rol. Een onderdak beschermt de dakstructuur en de isolatie tegen water, wind, stof en insecten. Koramic introduceert twee onderdakfolies: KoraFleece en KoraFleece Plus.

Dakbedekking alleen maakt een dak niet perfect waterdicht. Als het fel waait, kan er regen of stuifsneeuw doorheen de dakbedekking dringen. Een onderdak zorgt ervoor dat dit vocht via de ruimte gecreëerd door de tengellatten naar de goot wordt afgevoerd, en zodoende niet kan binnendringen in de dakstructuur en de isolatie.

Volgens het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) moet een goed onderdak perfect waterdicht zijn, maar tegelijk moet het ook zeer waterdampdoorlatend zijn, zodat eventuele vochtige lucht via het onderdak naar buiten kan ontsnappen en niet kan condenseren tegen de koude oppervlakken in de dakconstructie. Een goed onderdak vervaardigen is met andere woorden geen eenvoudige opdracht.

Twee types

KoraFleece en KoraFleece Plus, de twee nieuwe onderdakfolies van Koramic, doorstaan de eisen met verve.

KoraFleece is opgebouwd uit vijf lagen. Aan de bovenzijde bevindt zich een uv-bestendig polypropyleen (PP)-vlies dat het onderdak beschermt tegen beschadiging en mechanische belasting. De polyolefinelaag daaronder vormt een extra bescherming tegen veroudering tengevolge van zonlicht. De wapening in het midden geeft de folie extra sterkte, en het microporeus PP-membraan daaronder maakt de onderdakfolie waterdicht en toch dampdoorlatend. Helemaal onderaan wordt de folie beschermd door opnieuw een PP-vlies.

KoraFleece Plus bestaat uit twee lagen: een polyestervlies met een capillaire werking, en daarboven een uv-bestendige polyurethaancoating met een zeer goede dampdoorlatendheid. Door de capillaire werking is de onderdakfolie in staat eventuele condensatiedruppels op te nemen en het vocht tijdelijk te bufferen, terwijl de dampdoorlatendheid ervoor zorgt dat dit vocht efficiënt naar buiten wordt afgevoerd.
Sterke eigenschappen

In combinatie met kleidakpannen van Koramic garanderen KoraFleece en KoraFleece Plus een kwalitatieve en duurzame dakopbouw:

  • Beide onderdakfolies zijn zeer waterdicht. Daardoor kunnen ze binnendringende regen of stuifsneeuw opvangen en afvoeren naar de dakgoot.
  • Ze zijn zeer dampdoorlatend. Hoe meer damp een onderdakfolie kan doorlaten, hoe kleiner het risico op inwendige condensatie en hoe kleiner bijgevolg het gevaar dat de isolatie en de houten dakstructuur vochtig kunnen worden. Wanneer er toch inwendige condensatie zou optreden, bezit KoraFleece® Plus de bijkomende eigenschap om de condensatiedruppels te absorberen en die vervolgens via de geventileerde spouw tussen pannen en onderdak af te voeren.
  • Met behulp van de geïntegreerde kleefstroken kunnen ze winddicht worden afgewerkt. Zo kan worden verhinderd dat er onder het onderdak luchtstromingen ontstaan die het rendement van de onderliggende thermische isolatie doen dalen.
  • Ze hebben markeringen die aanduiden hoe de folies – in functie van de dakhelling – elkaar precies moeten overlappen. Dit vergemakkelijkt een waterdichte plaatsing.
  • De folies zijn sterk, dun en verkrijgbaar op rollen. Ze zijn gemakkelijk te versnijden met een cuttermes, en doordat ze ook licht zijn kan een dakdekker ze eenvoudig en veilig aanbrengen.
  • Ze zijn goed bestand tegen veroudering tengevolge van uv-straling. Ook na jaren blijven ze de dakstructuur en de isolatie beschermen.
  • Ze zijn universeel toepasbaar. Beide folies kunnen worden aangebracht op zowel een bebording (een structuur die zorgt voor extra stevigheid) als direct op de kepers in direct contact met de isolatie. Ze zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie, en kunnen ook worden gebruikt als regenscherm bij gevelbekleding met een gesloten voeg.

www.koramic.comReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld