Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, oktober 30, 2009 15:06 - Geen reacties

Sector serviceflats moet worden uitgebreid

30
okt2009

De wachtlijsten voor serviceflats worden steeds langer, omdat het aanbod de vergrijzing niet kan volgen.

Bovendien zijn de erkenningscriteria momenteel zo minimalistisch dat er zeer grote verschillen bestaan in prijzen en dienstverlening tussen de instellingen onderling. Dat blijkt woensdag uit een studie van gerontologen Geert Hermans en Christel Geerts van de Vrije Universiteit Brussel, die 142 serviceflatcomplexen in Vlaanderen en hun bewoners onder de loep namen.

Serviceflats vormen een belangrijke schakel tussen het thuis wonen en de stap naar een rusthuis. In Vlaanderen bestaat die woonvorm intussen ongeveer twintig jaar, maar uit onderzoek van de twee gerontologen blijkt dat we sterk achterop hinken met de bouw van de flats.

“Zo zijn er van de aangekondigde 33.304 voor 2009 nog altijd maar 13.881 voorzien”, luidt het. “Er is weliswaar een stijging van het aanbod, maar die kan nauwelijks tred houden met de vergrijzing, met enorme wachtlijsten tot gevolg”, stellen de onderzoekers.

Uit de studie blijkt dat de grootste groep serviceflatbewoners ouder dan tachtig jaar is. Vanaf de leeftijd van zeventig zijn er dubbel zoveel vrouwen als mannen.

Hoewel de flats bedoeld zijn voor “zelfstandige” senioren, blijkt twintig procent in zekere mate zorgafhankelijk te zijn, vooral door mobiliteitsproblemen. Iets meer dan de helft van de bewoners doet een beroep op gezinshulp, zo blijkt nog uit het onderzoek.

“Meer dan tien procent van de instellingen heeft geen functionele samenwerking met een zorginstelling, hoewel dat wettelijk verplicht is. Dat kan problemen geven bij ernstige zorgbehoefte”, besluiten de onderzoekers.

Bron: TrendsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld