Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, mei 28, 2009 20:57 - Geen reacties

Samenwoners scheiden: wat met het huurcontract?

28
mei2009

"Wij verhuren een woning aan 2 samenwonenden waarvan de man nu zijn vriendin verlaten heeft. Hoe kunnen beide samenwonenden zich nu in orde stellen op gebied van de verplichtingen van het huurcontract? Kan het huidige contract overgezet worden op de persoon die in de woning blijft verder wonen? Wie is verantwoordelijk voor eventuele huurschade als later ook de vrouw het huurcontract opzegt? Wat met de huurwaarborg die nu op de naam staat van beide?"

Heeft het koppel samen het huurcontract getekend, dan zijn zij samen gehouden tot de huurplichten: de beëindiging van hun relatie betekent niet dat een van de partijen bevrijdt wordt van de plichten tegenover de verhuurder.

Als de samenwonenden tot een akkoord komen over de vraag wie in de woning blijft wonen, dan betrekken ze daar best de verhuurder bij. Ze kunnen dan met de verhuurder overeenkomen dat de partner die vertrekt, ontslaan wordt van zijn/haar huurverbintenissen, of er kan een nieuw huurcontract worden afgesloten door de partner die in de woning blijft.

Als er geen nieuw akkoord is met de verhuurder, blijven beide partners gehouden tot alle huurverplichtingen. Alle eventuele afspraken tussen de ex-partners (zoals betaling van de huurwaarborg, schadevergoeding bij vroegtijdige opzeg enz …) zijn ‘niet tegenstelbaar’ aan de verhuurder. Ze kunnen, met andere woorden, niet aan de verhuurder worden opgedrongen.

Als de ex-partners het niet eens raken over wie in de huurwoning zal blijven wonen, dan kan de rechter hierover beslissen, rekening houdend met ieders belangen. De verhuurder behoudt ook in dit geval wel zijn rechten t.a.v. beide huurders.

Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat
Notariskantoor Maarten Duytschaever
www.notarisduytschaever.be
maartenduytschaever@belnot.be

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld