Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, augustus 10, 2009 13:41 - Geen reacties

Regering moet verzekering gewaarborgd wonen promoten

10
aug2009

De Vlaamse regering kan de ontvangsten uit registratierechten opnieuw opkrikken door de verzekering gewaarborgd wonen te promoten. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Vandaag raakte bekend dat de Vlaamse ontvangsten uit registratierechten, de belangrijkste Vlaamse gewestbelasting, door de vastgoedcrisis in de eerste jaarhelft met ruim 20 procent zijn gekelderd tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de maand juni was er zelfs een daling met bijna 27 procent.

Niet kunnen afbetalen

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw bevat het Vlaamse regeerakkoord zelf een oplossing voor de terugvallende inkomsten uit registratierechten: de verzekering gewaarborgd wonen. Dat is de gratis verzekering die op 1 april 2009 opnieuw werd ingevoerd door de (vorige) Vlaamse regering en die voorziet in een dekking voor wie zijn hypothecaire lening niet meer kan afbetalen wegens onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Ruime bekendheid

In het recente Vlaamse regeerakkoord staat dat die verzekering behouden blijft en “ruime bekendheid” zal krijgen. Volgens de VCB kan de beloofde extra promotie rond de verzekering “de ontvangsten van registratierechten een duw in de rug geven”. Bovendien zal het de bouwsector stimuleren, wat op zijn beurt tot terugverdieneffecten leidt voor de overheid”, luidt het. Volgens VCB-topman Marc Dillen zorgt de verzekering niet alleen voor zekerheid bij koper en verkoper, maar ook voor de Vlaamse schatkist. “Indien dit instrument beter bekend zou zijn, zal het voorbehoud verminderen om over te gaan tot de aankoop van een nieuwe woning”, aldus Dillen.

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) bevestigt dat de verzekering gewaarborgd wonen “een belangrijk instrument” is en dat er inspanningen zullen gedaan worden om de verzekering meer zichtbaarheid te geven, bijvoorbeeld via de notarissen.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld