Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, februari 18, 2010 17:51 - Geen reacties

Rabobank ziet omslag in woningmarkt

18
feb2010

De daling van de huizenprijzen komt tot staan. “De negatieve ontwikkeling waarvan de woningmarkt in 2009 last had, lijkt doorbroken”, constateert de Rabobank in zijn laatste kwartaalbericht.

De tweede helft van dit jaar zullen de prijzen licht stijgen, zo is de verwachting. Maar het oude prijsniveau van het derde kwartaal van 2008 lijkt voorlopig nog niet te worden gehaald. Vijf kwartalen achtereen, tot eind 2009, daalde de prijs waarvoor bestaande koopwoningen van de hand kunnen met in totaal met 6 procent. Dit beeld ontleent de bankier aan de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) van het kadaster. Deze beschouwt de verkoopprijzen ten opzichte van de woz-waarde. Zo ontstaat een reëler beeld van de waardeontwikkeling, ziet Martijn de Jong-Tennekes, woningmarkteconoom bij de Rabobank. Zowel in de verkochte aantallen als in prijzen zijn de grootste klappen gevallen in het duurdere segment. De PBK relativeert rampberichten over een vermeende veel forsere prijsafname. De NVM bijvoorbeeld, meet de gemiddelde prijs van alle verkochte woningen en komt zo tot een veel hogere prijsdaling. Als in verhouding minder dure woningen van eigenaar wisselen, zoals dezer dagen, gaat de gemiddelde verkoopprijs omlaag, ook als woningen zelf niet goedkoper worden. De PBK laat zien dat de grootste prijsval plaatsvond in het tweede kwartaal van 2009. Daarna nam de neergang af. De Jong-Tennekes: “In het vierde kwartaal zijn de prijzen nog maar iets gedaald. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er nu nog een periode van daling aankomt.”

Rente
Toch verwacht hij wel dat de gemiddelde huizenprijs over heel 2010 iets lager zal uitvallen dan die over 2009. Dat komt door de daling van het prijsniveau in de loop van 2009. Van een echt prijsherstel is dus voorlopig geen sprake. Behalve de prijzen, stijgt ook de rente weer licht, voorziet de Rabobank-econoom. Daartegenover rekent hij op een afname van de forse risicotoeslagen die de banken op leningen moeten betalen door de kredietcrisis. Per saldo verslechtert de betaalbaarheid van woningen, die in 2009 fors is verbeterd, iets. Omdat de geschetste ontwikkeling in volgende jaren zou doorzetten, neemt de betaalbaarheid dan verder af, vooral voor starters.

Bron: CobouwReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld