Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, maart 17, 2011 23:27 - Geen reacties

Privésector bouwt nog altijd geen sociale woningen

17
mrt2011

Private bouwondernemingen en verkavelaars bouwen nog altijd geen sociale woningen. Sedert anderhalf jaar worden ze daar door het grond- en pandendecreet toe aangemoedigd, maar voorlopig zonder veel succes. Tot nader order blijft de sociale woningbouw vooral het werk van de sociale huisvestingsmaatschappijen.

Het grond- en pandendecreet moet ervoor zorgen dat het aantal sociale en betaalbare woningen in Vlaanderen de komende jaren sterk stijgt.

Verplicht
Gemeenten met weinig sociale woningen kunnen verkavelaars verplichten een deel van hun kavels voor te behouden voor sociale huisvesting. Ze kunnen die sociale woningen zelf bouwen of een paar kavels doorverkopen aan sociale huisvestingsmaatschappijen.

182
Voorlopig lijkt het erop dat de meeste verkavelaars voor die tweede optie kiezen. En dan nog zijn het er heel weinig. Privémaatschappijen dienden slechts voor 182 sociale woningen een aanvraag in. Ter vergelijking: sinds 2008 bouwden de sociale huisvestingsmaatschappijen 6.153 nieuwe sociale woningen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Wonen Freya Vandenbossche (sp.a).

Nog geen verregaande conclusies
“Blijkbaar zijn de voorwaarden voor de privésector om sociale woningen te bouwen niet aantrekkelijk genoeg en is de regelgeving niet voldoende sluitend”, zegt N-VA’er Vandaele.

Verregaande conclusies wil hij echter nog niet trekken. Over de effecten van het decreet wordt pas volgend jaar een eerste voortgangsrapport verwacht. Pas in 2014 wordt het grondig geëvalueerd.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld