Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, juni 15, 2010 15:28 - Geen reacties

Overheid bepaalt prijzen vastgoedmarkt

15
jun2010

Hoewel Nederlandse woningen veel duurder zijn dan Belgische, spenderen Belgen en Nederlanders toch ongeveer evenveel aan huisvesting. In haar thesis voor de Hogeschool-Universiteit Brussel onderzocht Katlijn van Audenaerde deze paradox.

Ze kwam tot de vaststelling dat vooral de uiteenlopend overheidsmaatregelen de prijzen op de vastgoedmarkt bepalen. Via het fiscale regime, subsidies en regelgeving zetten overheden de burgers ertoe aan een eigen woning te verwerven. Nederland is met een 100 procent hypotheekrenteaftrek extreem royaal voor bezitters van een eigen woning terwijl in ons land de hypotheeklasten slechts geplafonneerd aftrekbaar zijn.

Het fiscale effect in Nederland is daardoor ruim drie keer zo groot als in België, wat volgens de onderzoekster inhoudt dat de woningprijzen in Nederland ongeveer 20 procent duurder mogen zijn dan in België om toch tot dezelfde netto woonuitgave te komen. Ook de sterke aanwezigheid van de sociale huursector in Nederland en de strenge ruimtelijke ordening drijven de prijzen omhoog. In België hebben deze laatste factoren slechts weinig invloed.

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld