Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op maandag, mei 3, 2010 17:59 - 1 Reactie

Onderzoek naar verplaatsbaarheid verplaatsbare woningen

03
mei2010

Verplaatsbare woningen voorzien in een permanente behoefte, zoveel is wel duidelijk bij de bouwers daarvan. Soms is er behoefte op de ene locatie, soms op de andere. Volgens de ontwikkelaars worden aan het verplaatsen van de woning nogal eens vreemde eisen gesteld, zijn er onduidelijke regels en keurt de ene gemeente een woning af, die de andere goedkeurt. De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) is daarom een onderzoek gestart naar de ervaringen van ontwikkelaars.

Starters kennen het, mensen die scheiden kennen het, studenten kennen het, asielzoekers en arbeidsmigranten kennen het ook: acute tijdelijke woningnood. De oplossing is net zo eenvoudig als het lijkt: tijdelijke, snel plaatsbare of verplaatsbare woningen. In Nederland zijn inmiddels heel wat bouwers van verplaatsbare woningen actief. Vaak betreft het lichte constructies van hout, gips, beton en/of baksteen. Ook zijn er woningen te koop van ijzersterk composiet (kunststof), karton, of verbouwde zeecontainers. Sommige daarvan zijn zeer luxe en energiezuinig uitgevoerd en voor alle woningen geldt dat ze moeten voldoen aan de eisen van het bouwbesluit en dat ze een bouwvergunning hebben. Enkele woningtypen zijn zo gemaakt dat je ze zo weer op kan pakken en ergens anders neerzetten, zoals de Spacebox en de containerwoningen. Andere typen moet je eerst afbreken, maar kunnen elders eenvoudig weer opgebouwd worden. En daar treedt nou vaak het probleem op.

In Hilversum wordt door Ursem Bouwgroep in minder dan 1 jaar een verplaatsbaar verpleeghuis met 76 eenpersoonskamers gebouwd. Het verpleeghuis mag daar 5 jaar blijven staan, dan moet het ergens anders heen. De eigenaar van het verpleeghuis, de Alliantie, heeft nog geen idee waar het daarna heen moet, maar de vergunning is voor 5 jaar verleend. Langer laten staan zou in strijd met de wet zijn. Spacebox Nederland kent dezelfde problematiek en is op dit moment op zoek naar een goede locatie voor 26 verplaatsbare starterswoningen. Er hebben zich al meer dan voldoende gegadigden voor de woningen gemeld, want de behoefte is groot. Maar het ontbreekt aan de grond om ze neer te zetten. Ook andere exploitanten melden problemen. Zo wordt steeds opnieuw door de gemeente gekeurd of ze wel voldoen aan de eisen van het bouwbesluit en moeten er telkens nieuwe onderzoeken worden verricht. Ook angst speelt een rol, bijvoorbeeld voor planschade of bezwaren uit de omgeving. Bouwers van verplaatsbare woningen voelen zich hiermee benadeeld ten opzichte van de traditionele bouw, die slechts één keer alle procedures hoeft te doorlopen.

De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) ziet juist grote voordelen in dit type woningen, juist voor enkele groepen die het nu erg moeilijk hebben. Ze zijn snel plaatsbaar en je haalt ze ook zo weer weg. Zeker omdat er een bevolkingskrimp verwacht wordt, is dit een geweldige oplossing. Er staan al duizenden van deze woningen in Nederland, maar toch blijven ze op problemen stuiten. De SEV heeft daarom aan `PROF Consult Ruimtelijk Advies’ en `Strategie in Actie’ gevraagd te onderzoeken welke problemen men ervaart. De resultaten van het onderzoek moeten inzicht geven in de verplaatsbaarheid van verplaatsbare woningen. Mensen die mee willen doen aan het onderzoek of ervaring hebben met verplaatsbare woningen kunnen zich melden op info@prof-consult.nl. Daar kan je je ook melden als je belangstelling hebt voor het uiteindelijke rapport.

Bron: PROF Consult Ruimtelijk Advies1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Ir. F.W.A. Helsloot
mei 4, 2011 9:21

Het rapport is inmiddels verschenen en gratis te downloaden van de websites van HavenLand (www.havenland.nl) en van de SEV (www.sev.nl)

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld