Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op vrijdag, januari 15, 2010 19:15 - Geen reacties

Notariaat Amsterdam op het matje bij NMa

15
jan2010

De bestuurders van de Amsterdamse ‘kring’ van notarissen worden ontboden bij mededingingsautoriteit NMa, om uitleg te geven over hun samenwerking met Amsterdamse makelaars.

Ook de makelaars komen aan de beurt, volgens een NMa-woordvoerder.

De toezichthouder reageert hiermee op een interview dat de Amsterdamse ringvoorzitter Annerie Ploumen eind vorig jaar gaf aan Het Parool. Ploumen, notaris bij advocatenkantoor Van Doorne, vertelde waarom koopcontracten in Amsterdam altijd bij de notaris worden afgesloten, en niet zoals elders in Nederland bij de makelaar: ‘Van oudsher is dat zo geregeld met de makelaars’, aldus Ploumen in Het Parool.

Dezelfde notaris voor hypotheekakte
Door deze afspraken zitten kopers in de praktijk ook vast aan dezelfde notaris voor hun hypotheekakte. Dat kan een schending zijn van de mededingingsregels. De NMa wil weten welke rol notarissen en makelaars spelen in deze regeling.

‘De makelaars vormen een noodzakelijke schakel in dit geheel, dus die worden er zeker bij betrokken. Maar ons team begint bij de notarissen, omdat die er het meest van lijken te profiteren’, aldus de NMa-woordvoerder.

Geen prijsvechters in notariaat
In Amsterdam zijn geen echte prijsvechters in het notariaat, terwijl overal buiten de hoofdstad de notarissen elkaar heftig beconcurreren op prijs. Ook zijn de financiële problemen van notarissen in Amsterdam te verwaarlozen. Zeker vergeleken met die van notarissen in de rest van Nederland, waar de Nederlandse Vereniging van Makelaars de nodige faillissementen voorspelt.

Bron: Het Financieele DagbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld