Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, februari 28, 2012 10:14 - Geen reacties

Nieuwe premie voor Vlaamse gezinnen die kiezen voor propaangas

28
feb2012

Nieuwe premie voor Vlaamse gezinnen die kiezen voor propaangas: een gelijkaardige energiebron als tussenstap naar aardgas

Met premie van 150 euro speelt FeBuPro in op het Vlaams Energiedecreet

Sterke gelijkenissen tussen beide energiebronnen en hun installaties garanderen een vlotte omschakeling van propaangas naar aardgas

Brussel, 28 februari 2012 – Op de vooravond van Batibouw kondigt FeBuPro, de Federatie van Butaan en Propaan, een nieuwe energiepremie aan. De premie van 150 euro wordt toegekend aan alle gezinnen uit het Vlaams Gewest die, in afwachting van aansluiting op het aardgasnetwerk, een propaangasinstallatie voor centrale of individuele verwarming laten plaatsen. Hiermee speelt de federatie in op het Vlaams Energiedecreet dat tegen het jaar 2020 een gevoelige uitbreiding van het aardgasnetwerk oplegt.

Het Vlaams Energiedecreet van 8 mei 2009 legt een nagenoeg volledige dekking op van het aardgasnet tegen 2020. Tegen 2015 dient 95% van de woongebieden in het Vlaams Gewest, met uitzondering van de woongebieden met landelijk karakter, te zijn aangesloten op het aardgasnet. Tegen 2020 loopt dit op tot 99%.

In afwachting van een aansluiting op het aardgasnetwerk kunnen gezinnen uit het Vlaams Gewest nu al kiezen voor propaangas. FeBuPro kent hiervoor een eenmalige premie van 150 euro toe, voor de plaatsing van een nieuwe bulk propaangasinstallatie of voor de vervanging van een centrale of individuele verwarmingsinstallatie met een andere brandstof. Jean-Luc Verstraeten, voorzitter van FeBuPro, licht toe: “De techniek van aardgas- en propaangasinstallaties is gelijkaardig. Wie vandaag voor propaangas kiest, kan op termijn zonder bijkomende installaties en zonder meerkost zijn conforme installatie aansluiten op het uitgebreide aardgasnet, wanneer dit in zijn straat beschikbaar wordt. Door de sterke gelijkenissen tussen beide energiebronnen en de vereiste installaties, is propaan een ideale oplossing in afwachting van een mogelijke aansluiting op het aardgasnet.”

Propaan, een milieubewuste keuze
Propaangas, wordt gewonnen uit gasbronnen en als bijproduct van ruwe olie. Deze moderne brandstof heeft dus al van oorsprong grote gelijkenissen met aardgas. Net als aardgas heeft propaangas een milieuvriendelijkere verbranding dan andere fossiele brandstoffen, met een lage CO2-uitstoot en een minimale uitstoot van fijn stof en NOx. Propaangas vervuilt de bodem en het grondwater niet.

Propaangas wordt opgeslagen in een boven- of ondergrondse tank, die via leidingen is verbonden met de verwarmingsinstallatie. De brandstof is ook geschikt voor onder andere kookfornuizen, warm water of sierhaarden. De hoogrendementsverwarmingsketels en condensatieketels voor propaan- en aardgas zijn bijna identiek en budgetvriendelijk. Dankzij de propere verbranding van gassen legt de Vlaamse wetgeving slechts om de twee jaar een verplicht onderhoud op.

FeBuPro zal zijn premie uitkeren vanaf 15 maart 2012 tot en met 31 augustus 2013. De premie kan enkel worden aangevraagd bij de propaangasleveranciers die lid zijn van FeBuPro. Wie werkt met een Cerga-installateur vermijdt bovendien de controle door een controleorganisme. Meer informatie over de precieze voorwaarden van de premie is vanaf 15 maart beschikbaar op de website van FeBuPro (www.febupro.be).Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld