Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op vrijdag, juli 17, 2009 16:12 - Geen reacties

MVRDV voltooit woongebouw in Madrid

17
jul2009

In Madrid-Sanchinarro hebben de eerste bewoners de sleutels van hun appartementen gekregen in het net opgeleverde Celosía-gebouw. Jacob van Rijs van MVRDV en Blanca Lleó hebben recentelijk de werkzaamheden aan het blok met sociale koopwoningen afgerond. Het gebouw staat dichtbij het Mirador-complex, ontstaan uit een eerdere samenwerking.

celosia-gebouw

Het geperforeerde woonblok bevat 146 appartementen met gemeenschappelijke buitenruimtes door het gehele gebouw, en als aanvulling parkeerruimte en commerciële ruimte in de plint. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van 21,550 m2.

Door de lage bouwkosten van 12,6 miljoen euro kunnen de appartementen tegen betaalbare prijzen worden verkocht. Het blok is geopend zodat wind en licht het gebouw kunnen binnenkomen.

Het volume van het stadsblok is opgedeeld in 30 kleinere blokken met appartementen, die in een schaakbordpatroon naast elkaar en op elkaar zijn gepositioneerd. Hierdoor ontstaan wijde openingen door het gehele gebouw die als gemeenschappelijke patio’s dienen.

De 146 één, twee- en drie kamerappartementen worden allemaal via deze gemeenschappelijke patio’s ontsloten. De meeste appartementen hebben een aanvullende privé buitenruimte in de vorm van een loggia direct achter de voordeur.

De bewoners hebben de mogelijkheid elkaar te ontmoeten in de gemeenschappelijke patio’s die uitzicht bieden op de stad en de bergen, en in de zomer zorgen voor een natuurlijke ventilatie. De privé buitenruimte en de gemeenschappelijke patio’s kunnen met elkaar worden verbonden door de voordeuren te openen.

De gevel is uitgevoerd van beton voorzien van een coating. De begane grond is op traditionele manier gebouwd. Voor de bouw van de appartementen is echter een prefab mallensysteem gebruikt: een efficiënte en schone manier om beton te storten en de constructiekosten te minimaliseren, wat een belangrijk kenmerk van dit sociale woningbouwproject is.

De polyurethaan coating geeft de gevel een lichte glans en reflecteert het licht al naar gelang de weersomstandigheden.

Alle ramen zijn kamerhoog en kunnen worden verduisterd tegen de zon. Elk appartement heeft de mogelijkheid tot gekruiste natuurlijke ventilatie via twee of drie gevels, en biedt uitzichten door het gebouw en over de omgeving. Het gebouw maakt gebruik van een systeem van energie-efficiënte boilers en zonnepanelen op het dak die het water verwarmen, waardoor het energiegebruik nog verder wordt gereduceerd.

Een twee-laags parkeergarage onder het gebouw biedt ruimte aan 165 parkeerplekken. Op de begane grond bevinden zich nog zes individueel verhuurbare parkeerunits.

Het nabijgelegen Mirador gebouw dat in 2005 door MVRDV en Blanca Lleó werd opgeleverd stelde al het traditionele Spaanse bouwblok ter discussie door het vertikaal te plaatsen. Het Celosíagebouw daarentegen is horizontaal rondom het binnenplein gearrangeerd en staat in contrast met de introverte architectuur van de wijk.

Door het vele licht en de gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw, biedt het ruimte aan een meer extraverte Spaanse levensstijl.

Bron: MVRDVReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld