Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op dinsdag, februari 9, 2010 17:23 - Geen reacties

Makelaars verzinnen er veel vierkante meters bij

09
feb2010

Makelaars ronden het aantal vierkante meters van woningen die ze verkopen vaak af naar boven. Bij een steekproef van consumentenprogramma Radar onder zeven makelaars in Amsterdam en Utrecht bleken alle onderzochte makelaars er vierkante meters bij te verzinnen, soms tot wel elf meter. Bij de woning met de elf fictieve vierkante meters, bleek de woning in werkelijkheid 56 vierkante meter te zijn.

Dat scheelt negentien procent met de geadverteerde 67 meter, waarmee de woning op Funda stond aangeprezen. In een aantal gevallen werd een gezamenlijke trap ten onrechte meegerekend.

Radar liet drie makelaars kijken naar een woning in de Indische Buurt in Amsterdam, die door de huidige bewoner werd gekocht met de omschrijving dat die 53 vierkante meter was.

Twee makelaars wilden dit naar boven afronden tot 55 vierkante meter, de derde stelde zelfs voor de woning aan te melden als zestig vierkante meter.

Kleiner

Bij nadere inspectie bleek de woning kleiner dan gedacht. Volgens de richtlijnen van de NVM-makelaars meet de woning slechts 44 vierkante meter, meldt Radar.

De Vereniging Eigen Huis noemt de voorbeelden ‘onbestaanbaar’ en spreekt van bewust verkeerde voorlichting. De organisatie noemt het ook opvallend dat geen enkel huis te klein werd ingeschat. De NVM reageert maandagavond in de uitzending.

Triest

De Nederlandse Vereniging van Makelaars noemt de bevindingen ’triest’, zei voorzitter Ger Hukker. “Wij staan normaal voor kennis en integriteit, maar uit de uitzending blijkt dat dat laatste niet helemaal klopt.”

Hukker zei dat NVM-makelaars die over de schreef gaan maatregelen kunnen verwachten.

Hukker wijst erop dat NVM-site Funda al wordt aangepast. De oppervlakte van bijvoorbeeld de tuin wordt straks apart vermeld en niet meer onder de noemer woonoppervlakte.

Bron: ANPReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld