Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, juli 5, 2011 20:11 - Geen reacties

Makelaar krijgt waarschuwing wegens discriminatie van beroepsvereniging

05
jul2011

Een vastgoedmakelaar heeft na een veroordeling wegens discriminatie door de correctionele rechtbank ook nog een waarschuwing van zijn beroepsvereniging gekregen. De man weigerde op instructie van de eigenaar en na protest van de buren een appartement te verhuren aan een Belg van Marokkaanse origine.

Het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV) zegt dat de waarschuwing aan de wegens discriminatie veroordeelde vastgoedmakelaar een duidelijk signaal naar de hele sector is. Het is voor het eerst dat de vereniging een duidelijke tuchtsanctie aan een makelaar oplegt, meldt de vereniging.

De feiten dateren al van juni 2008. De makelaar weigerde op instructie van de eigenaar en na protest van de buren een appartement te verhuren aan een Belg van Marokkaanse origine. Na een klacht veroordeelde de correctionele rechtbank van Antwerpen de makelaar voor discriminatie. Het BIV legde daarna de makelaar een waarschuwing op.

Sterk signaal
“Zo’n waarschuwing is echt minder vrijblijvend dan het lijkt”, verduidelijkt BIV-voorzitter Luc Machon. “Geen enkele makelaar is ongevoelig voor zo’n waarschuwing. Zoiets blijft echt wel hangen.”
Het is de eerste keer dat het tuchtorgaan van de sector zich duidelijk uitspreekt over discriminatie. “Maar op die manier hopen we vooral een sterk signaal te kunnen geven. Discriminatie kan niet. De wet is de wet en daar weigeren we aan te tornen.”

Het BIV geeft wel nog mee dat het in dit geval om een pijnlijke zaak gaat. “De betrokken Antwerpse makelaar ging misschien wel één keer over de schreef, hij kon tegelijk ook tientallen dossiers voorleggen van verhuringen aan allochtonen. Hij stond zelfs bekend als iemand die voor hen actief op zoek ging naar een alternatief als ze ergens geweigerd werden.”

De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde de makelaar – een klein Antwerps kantoor – ruim een jaar geleden al voor discriminatie. Hij moest een schadevergoeding betalen en kreeg een effectieve werkstraf. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding kreeg 1 euro morele schadevergoeding.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld