Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, oktober 28, 2009 17:40 - 1 Reactie

Lijfrente ook voor langstlevende?

28
okt2009

‘Ik ben 74, mijn vrouw 72. We zijn getrouwd met scheiding van goederen. Ik wil graag mijn woning verkopen op lijfrente. Als ik voor mijn vrouw zou overlijden, kan zij dan van de woning genieten tot haar overlijden?’, vraagt lezer Wilfried Blockmans uit Mechelen. Hij vraagt ook of een lijfrentecontract bij een notaris beschreven moet worden.
Een verkoop op lijfrente is inderdaad een interessante mogelijkheid om te voorzien in een inkomen ter aanvulling van uw pensioen, waarbij u toch nog het genot van de woning blijft behouden.

Zolang de verkoper (of verkopers) leven, moet de koper immers een rente betalen. Hierbij lijkt het aangewezen contractueel vast te leggen dat de rente geïndexeerd wordt, zodat u beschermd bent tegen inflatie.

Het is inderdaad mogelijk om de overeenkomst zo op te stellen dat de rente wordt uitgekeerd tot de langstlevende van u beiden overlijdt. Vanzelfsprekend kan dit een impact hebben op het bedrag van de rente.

Gezien deze overeenkomst wel degelijk de verkoop van uw woning betekent, is er steeds tussenkomt van een notaris vereist. Als expert terzake zal de notaris het contract ook dusdanig kunnen opstellen, zodat de eventuele overdracht van het vruchtgebruik aan uw echtgenote verzekerd is.

Gezien de verkoop op lijfrente een contract is, kan u de details stipuleren ervan in onderling overleg met de koper. Ik kan u dus enkel aanraden het hele proces goed door te praten met een specialist, zodat aan al uw specifieke wensen tegemoet gekomen wordt.

Julie Janssens: www.svbp-financieleplanners.be

Bron: Het Nieuwsblad1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Wernaers E
okt 25, 2010 19:59

een makelaar die vraagt aan de verkoper ,een forfaitaire commissie.
Maar hoeveel % is dat ,en hoeveel vraagt een notaris.
Kan je het antwoord naar mij mailen aub
mvg Eddy

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld