Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, juni 1, 2010 15:21 - Geen reacties

Leners verdienen aan hun woonkrediet

01
jun2010

Een groeiende groep huiseigenaars betaalt in de praktijk geen rente meer op zijn hypothecair krediet. De rente op hun lening zakte de jongste maanden soms tot onder één procent. Na verrekening van de fiscale aftrek betalen zij eigenlijk geen rente meer op hun lening maar brengt die integendeel rente op.

Wie de jongste jaren een hypothecair krediet afsloot met een jaarlijks aanpasbare rente, doet nu gouden zaken. De rente is tot zo’n laag niveau gezakt dat de leners, door de fiscale aftrek, jaarlijks meer geld van de fiscus terugkrijgen dan ze rente betalen aan de bank.

Dat heeft alles te maken met de bankencrisis, die de marktrente naar extreem lage niveaus deed zakken. Woonkredieten met een variabele rente worden jaarlijks automatisch aangepast aan die marktrente (de ‘referterente’), verhoogd met het winstpercentage van de bank, dat bij de ondertekening van het kredietcontract werd overeengekomen.

Het afgelopen decennium concurreerden de banken elkaar kapot op de markt van de woonkredieten. Daardoor bleven de winstmarges uiterst klein en waren ze soms zelfs negatief. Gemiddeld kwamen ze niet boven de 0,5 procentpunt uit.

Sinds de crisis zijn de banken veel voorzichtiger geworden en schoten de winstmarges omhoog tot 2 procentpunt en zelfs meer. Die hoge marges camoufleren de uiterst lage marktrente. Die ‘referterente’, die midden 2008 nog 4,5 procent bedroeg, stuikte door de bankencrisis in elkaar. Einde 2008 stond ze op 2,3 procent, een half jaar later zakte ze onder het procent, en sinds maart bedraagt ze nauwelijks meer dan 0,6 procent.

Wie afgelopen decennium leende om te bouwen of te kopen, kan nu rekenen op een neerwaartse aanpassing van de rente tot minder dan één procent. In extreme gevallen – als de bank het krediet destijds met verlies toestond – kan de rente volgens immotheker John Romain zelfs zakken tot onder de ‘referterente’.

Als de rente, zoals verwacht, tegen het einde van het jaar weer oploopt, is het sprookje uit. Maar tot dan is het kassa-kassa voor een heleboel leners.

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld