Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, november 25, 2010 10:44 - Geen reacties

Koper is koning op vastgoedmarkt

Tags:
25
nov2010

Cijfers Directmakelaar en notarissen lopen gelijk

BRUSSEL – Na een stijging met 2,5 procent tijdens het derde kwartaal is wonen in Vlaanderen de jongste anderhalve maand nauwelijks nog duurder geworden. ‘De kopers hebben het weer voor het zeggen.

Er werden in oktober ruim 9procent meer huizen en appartementen ge- en verkocht dan de maand voordien, maar toch ligt de activiteit op de woningmarkt nog altijd 4,4 procent beneden het peil van oktober vorig jaar. Dat blijkt uit tussentijdse berekeningen van de notarisfederatie, op verzoek van De Standaard.

Meer dan een kwart van de verkopers die hun woning via vastgoedadvertenties op de markt brengen, zo blijkt uit de index van Directmakelaar, moest in oktober en de eerste helft van november zijn prijs laten zakken -gemiddeld met zo’n 5procent- om een koper over de streep te trekken. Dat is beter dan in het derde kwartaal, toen bijna één op drie verkopers prijsconcessies moest doen.

‘Maar de ervaring leert ons’, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Loose van Directmakelaar, ‘dat de markt onder verkoopdruk staat zolang de prijs bij meer dan een kwart van de transacties aangepast wordt.’

Dat de activiteit op de vastgoedmarkt toch fors aantrekt, wijt voorzitter Bart van Opstal van de Notarisfederatie aan de nakende verhoging van de heffingen op een bouwgrond als hij samen met een nieuwbouwwoning verkocht wordt. De registratierechten van 10procent worden op 1januari vervangen door een btw van 21procent, evenveel als op de woning zelf.

‘Wij verwachten dan ook nog enkele drukke weken’, zegt Van Opstal. ‘Er komt zeker geen nieuwe dip zoals in het derde kwartaal.’ Maar daaruit besluiten dat ook de prijzen onder druk komen, is een stap te ver.

Op de markt van de bestaande woningen hebben de verkopers volgens Loose lering getrokken uit de ervaringen van het derde kwartaal. ‘Hun initiële vraagprijs is realistischer geworden.’ Van Opstal ziet de jongste maanden een duidelijk beweging op de markt. ‘Zodra de prijzen sneller beginnen te stijgen, zoals tijdens de eerste helft van het jaar in Vlaanderen en Brussel, krijg je in de daarop volgende maanden een correctie.’

Vooral in Brussel, waar de prijzen voor huizen tijdens de eerste helft van het jaar met meer dan 9procent stegen, is de tendens opvallend. Tijdens het derde kwartaal zakten ze met 6,4 procent en de jongste zes weken kwam daar nog eens een daling met 4procent bovenop.

Voor heel het land werd een stijging met 5procent tijdens de eerste jaarhelft afgezwakt tot nog 1,1 procent tijdens het derde kwartaal. In oktober en de eerste helft van november kwam er nog 0,8 procent bij, een stabilisatie dus.

De lichte opwaartse druk op de prijzen komt deze keer uit Wallonië, waar de prijzen van huizen met 3,2 procent stegen nadat ze in het derde kwartaal heel licht daalden. Vlaanderen, dat de prijsstijging tijdens het derde kwartaal trok met een klim van 2,5 procent trappelt nu met 0,4 procent ter plaatse.

Voor appartementen noteerden de notarissen de afgelopen zeven weken een daling met 2,4 procent in Brussel en met 8procent in Wallonië. In Vlaanderen stegen de prijzen dan weer met 1,5 procent, na een lichte daling in het derde kwartaal. In Wallonië stegen de prijzen toen met ruim 5procent.

‘Er komt dus steeds meteen een correctie zodra de prijzen meer dan lichtjes stijgen’, besluit van Opstal. ‘Dat wijst op een heel evenwichtige markt waar geen sprake is van oververhitting en die evenmin op de rand staat van een terugval. Het vertrouwen in vastgoed is opnieuw zeer groot.’

Bron: StandaardReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld