Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, november 25, 2010 10:38 - Geen reacties

€ 2,4 mln bespaard met samenaankoop Groene energie

25
nov2010

De samenaankoop Groene energie van de provincie Antwerpen is een onverhoopt succes geworden. Meer dan 28.000 mensen schreven zich in, maar liefst 41% daarvan ging ook effectief in op het aanbod van de winnende energieleveranciers Essent en Lampiris. Al die mensen samen hebben bijna 2,4 miljoen euro bespaard.

Tot 14 november konden de deelnemers aan de samenaankoop beslissen of ze zouden ingaan op het aanbod van energieleveranciers Essent en Lampiris. Op 4 oktober boden zij de laagste prijs voor respectievelijk groene elektriciteit en de combinatie gas – elektriciteit. Alle deelnemers kregen een persoonlijk overzicht van hun besparing en 11 575 van hen besloten daarop van energiecontract te veranderen.

Baarle-Hertog wint gouden zonnepaneel

Op het slotevent dinsdagavond in het provinciehuis werd het gouden zonnepaneel uitgereikt aan de gemeente die procentueel gezien het meeste van haar inwoners inschreef voor de samenaankoop. De gemeente Baarle-Hertog schreef maar liefst 20,5% van al haar inwoners in en wint dus het gouden zonnepaneel. Burgemeester Jan Van Leuven, die het paneel in ontvangst nam, verwees naar de directe communicatie vanuit het gemeentebestuur naar haar burgers, als de voornaamste reden van het hoge aantal inschrijvingen.

Goed voor het milieu en de portemonnee

Met de samenaankoop is 50.000 mWh elektriciteit groen gemaakt. Ofwel minstens 4,5 miljoen auto’s op het traject van de Antwerpse ring waarvan de co2 uitstoot is gecompenseerd. Goed voor het milieu dus. Maar ook voor het budget. Alle deelnemers samen bespaarden bijna 2.382.595 euro. Een gemiddeld gezin dat deelnam en overstapte zag zijn normale provinciebelasting van 35 euro, meer dan 6 keer terugbetaald. Een volledige legislatuur dus.

Samen groener en sterker

Deelnemers konden online inschrijven of aan de balie van hun gemeentebestuur. Die lokale loketten noteerden zo’n 10% van de inschrijvingen. De provincie Antwerpen vindt het belangrijk om als bestuur mensen wegwijs te maken op de vrije energiemarkt. Gedeputeerde Inga Verhaert: “Er bestaat nog steeds een grote drempel bij veel mensen om van energieleverancier te veranderen. Het vertrouwen in de provincie als degelijk bestuur, werkt die drempels overduidelijk weg. De provincie gebruikt haar schaal om een gezamenlijk actie met 64 gemeenten op touw te zetten. En zo te bewijzen dat vele kleine consumenten heel wat kunnen bereiken als ze zich verenigen.”

Winnaars ‘Tell a friend’

De deelnemers die de meeste mensen konden overtuigen om in te schrijven voor de groepsaankoop werden beloond met een modieuze fiets met LED-verlichting op zonne-energie. De winnaars van deze ‘Tell a friend-wedstrijd’ zijn Hilde Liebaers uit Wezel en Guy De Roover uit Berchem. Zij kregen dinsdagavond hun fiets uit handen van gedeputeerde Inga Verhaert.

Nieuwe samenaankoop in 2011

Deze eerste samenaankoop is een groot succes gebleken. De meest voorkomende vraag van intekenaars was: “Wat gebeurt er na een jaar, wanneer mijn contract met korting is afgelopen?”. De provincie biedt een duidelijk antwoord door de samenaankoop volgend jaar weer te organiseren. Iedereen krijgt dus de garantie dat hij opnieuw (of voor de eerste keer) kan deelnemen en zo blijvend kan profiteren van kortingen op de energiefactuur. Op de website www.samengaanwegroener.be kunnen inwoners van de provincie nu al hun gegevens achterlaten indien zij wensen deel te nemen aan de samenaankoop 2011.

Bron: Provincie AntwerpenReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld