Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, januari 22, 2009 9:08 - Geen reacties

Kleine percelen duurst

22
jan2009

In Oost-Brabant doe je de beste koopjes

  • Een lage grondprijs is altijd gekoppeld aan een grote oppervlakte.
  • Bouwgrond in Halle-Vilvoorde is aanzienlijk duurder dan in Leuven.
  • Aan de grens met Limburg kost bouwgrond het minste van heel Vlaams-Brabant.

Lage prijzen per vierkante meter zeggen niet alles. Vaak zijn die gekoppeld aan een grotere bouwgrond. Uiteindelijk blijft het dan toch een zware investering’, Johan Labeeuw – Immo Asse.

Als de kustgemeenten niet worden meegerekend, is de bouwgrond in het arrondissement Halle-Vilvoorde de duurste van het Vlaamse Gewest. Met een gemiddelde vraagprijs van 195euro per vierkante meter is Halle-Vilvoorde zelfs duurder dan Gent, Mechelen, Roeselare en Leuven.

In het arrondissement Leuven wordt gemiddeld 152euro per vierkante meter gevraagd. Daarmee is Leuven een middenmoter. De bouwgrond in het arrondissement Leuven is zelfs minder duur dan het Vlaamse gemiddelde van 163euro per vierkante meter. Maar de gemiddelde oppervlakte van de bouwpercelen in Halle-Vilvoorde en Leuven -respectievelijk 1.149 en 1.110vierkante meter- is wel kleiner dan het gemiddelde van 1.334vierkante meter.

Maar de koper betaalt niet de gevraagde prijs. In Vlaams-Brabant vroegen de aanbieders in de eerste helft van vorig jaar gemiddeld 173euro per vierkante meter voor een totaal van 3.500percelen. De gronden gingen echter gemiddeld van de hand voor 160euro per vierkante meter.

Het is gelukkig niet overal zo duur. In Tienen werden nog tien percelen verkocht tegen gemiddeld 76euro per vierkante meter. Geetbets en Landen schommelden rond de 80euro. Zoutleeuw, Aarschot en Begijnendijk schommelden rond de 90euro.

‘Lage prijzen per vierkante meter zeggen niet alles. Vaak zijn de lagere prijzen gekoppeld aan een grotere bouwgrond. Uiteindelijk blijft het dan toch een zware investering’, zegt Johan Labeeuw van Immo Asse. In Bever werden drie percelen verkocht tegen een gemiddelde prijs van 73euro per vierkante meter. Maar de gronden waren wel gemiddeld 32,5are groot. Uiteindelijk bedroeg de totale koopprijs dan toch bijna een kwart miljoen euro per perceel.

‘Er is een groot verschil afhankelijk van de ligging. In Asse vind je geen bouwgrond meer voor 160euro per vierkante meter. De gangbare prijs is hier nu al 250euro. De percelen zijn doorgaans niet groter dan 4 à 5are. Voor een vrijstaande woning wordt nu een perceel van 6 tot 7are gekocht. De oppervlakte van de percelen is gehalveerd tegenover tien jaar geleden.’

De beste koop is niet makkelijk te vinden. Toch is er af en toe een opportuniteit zoals een viertal bouwgronden van 10are in Scherpenheuvel-Zichem die gemiddeld 114.750 euro kosten. In dezelfde regio werden nog een aantal interessante percelen aangeboden.

www.immo-asse.be

door Jan Muylaert

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld