Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op maandag, maart 29, 2010 18:01 - Geen reacties

Jan Benschop: ‘Studentenhuisvesting is hot’

29
mrt2010

Jan Benschop (59) is algemeen directeur van Duwo, een woningcorporatie exclusief gericht op studentenhuisvesting. Duwo (gevestigd in Delft, Amsterdam en Den Haag) verhuurt 18.000 wooneenheden en bouwt er jaarlijks vele honderden bij. De vraag stijgt de komende vijftien jaar explosief. Projectontwikkeling is daarom een vast punt in Benschops agenda.

?De studentenpopulatie in Nederland groeit exorbitant. Studentenhuisvesting is hot. Volgens het ministerie van OCW komen er alleen al de komende vijf jaar zo’n 60.000 studenten bij. Dat is exclusief de forse groei van buitenlandse studenten, die de vraag naar huisvesting nog verder vergroten. Om aan die vraag te voldoen zullen we stevig moeten bouwen. De crisis heeft vooralsnog geen vat op ons. Op de agenda van het overleg met de Raad van Commissarissen maandag staan twee buitengewoon grote projecten, samen goed voor duizend nieuwe eenheden. Daar moet de Raad groen licht voor geven. De vergadering is bedoeld om te kijken of we dit financieel kunnen hebben. Met Amsterdamse deelraden praat ik over de verlenging van een aantal tijdelijke projecten. Een paar honderd van de 8000 eenheden die we in Amsterdam verhuren, zijn op tijdelijke basis neergezet. Gezien de grote ruimtetekorten, zou het buitengewoon jammer zijn als die wegmoeten.

Container

Verder ga ik naar de UVA voor overleg hoe we de tekorten op korte termijn kunnen tackelen. Tot 2014 komt Amsterdam 15000 kamers tekort. Dat kunnen wij niet alleen oplossen, daar zijn meer partijen bij nodig. Wij hebben de container als wooneenheid geïntroduceerd en verder doorontwikkeld; wij kunnen zulke eenheden nu in een jaar tijd neerzetten met een exploitatietijd van 50 jaar. Dat is een doorbraak; onze eerste containers gingen niet langer mee dan vijf jaar. Sinds kwaliteitsverbetering is een permanente bouwvergunning geen probleem meer. De container is een heel aantrekkelijke studentenkamer van 24 vierkante meter met eigen keuken en toilet. Een beperking is dat je maximaal zevenhoog mag. Moet je hoger, dan val je terug op het gebruikelijke systeem: dan gaat een bouwer netjes iets metselen. Op de campus Uilenstede gaan we 476 nieuwe kamers bouwen volgens de traditionele methode. Dat kost uiteraard meer tijd dan containers plaatsen. Volgende week staat ook een excursie naar Uilenstede gepland met onderwijsinstellingen uit andere universiteitssteden die benieuwd zijn naar onze aanpak. De VU gaat enorm uitbreiden, ze willen een mooie campus richting Zuidas. Ik overleg met hen over de rol die Duwo daarbij kan spelen. Stel dat er op de Zuidas bouwlocaties zijn die voorlopig niet tot ontwikkeling komen. Misschien kunnen we daar containers neerzetten. Maar er moet uiteraard ook permanente studentenhuisvesting komen. Projectontwikkeling is een onderwerp dat bijna elke dag terugkeert op mijn agenda. Of het nu met beleggers is of andere corporaties, wij onderzoeken permanent de mogelijkheden om ergens te bouwen. Een B-locatie voor eengezinswoningen kan voor studenten een A-locatie zijn.”

Bron: CobouwReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld