Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, november 12, 2010 10:23 - Geen reacties

Jaarbudget voor bouw scholen is al op

Tags: ,
12
nov2010

BRUSSEL – Het geld dat de Vlaamse overheid aan scholen geeft om hun bouwfacturen te betalen, is voor dit jaar opgesoupeerd.

De bouwwerven van heel wat Vlaamse scholen dreigen stil te vallen door financiële problemen. De scholen sturen hun facturen naar het Agentschap Infrastructuur Onderwijs (Agion), dat de betalingen doet in het kader van een subsidieovereenkomst. Maar sinds enige tijd zijn de betalingen stopgezet. Het jaarbudget van het Agion is opgebruikt.

‘We worden geconfronteerd met een onverwacht hoge toevloed van vorderingen’, zegt Agion-woordvoerster Peggy De Tollenaere. ‘Dat komt door een beslissing uit 2008, toen er eenmalig meer middelen naar het agentschap gingen. Dit jaar was er een verhoging gepland, maar we hebben geen vat op het uitbetalingsritme. De timing wordt bepaald door de bouwheren en schoolbesturen, en wij kunnen dat heel moeilijk inschatten.’

Dat er geen geld meer is, komt hard aan bij de schoolbesturen die tegen facturen van 300.000 euro of meer per maand aankijken. De aannemers dreigen de werken stop te zetten of alleen tegen (hoge) verwijlintresten voort te werken. De scholen kunnen leningen aangaan, maar ook die zijn duur. Uit de werkingsmiddelen putten is niet evident, omdat die ook bijna op zijn.

Jos De Meyer (CD&V) interpelleerde de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), over de zaak in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement. ‘Dit is nog nooit gebeurd. Het is een ramp voor de betrokken scholen.’

Smet bevestigde dat er een financieel probleem is en zei de toestand te betreuren. ‘Ik heb voor volgend jaar 23 miljoen euro extra uitgetrokken voor het Agion. De achterstallen zullen vanaf januari 2011 worden weggewerkt. Bij de begrotingscontrole van volgend jaar moeten we de situatie nog eens bekijken.’ Over een tegemoetkoming voor de extra kosten die de scholen dreigen te hebben, wilde Smet zich niet uitspreken.

Het zou om een honderdtal getroffen scholen gaan, uit het katholieke net en het gesubsidieerd officieel onderwijs (steden, gemeenten en provincies). Voor een basisschool draagt de overheid tot 70 procent van de bouwkosten, voor andere scholen is dat 60procent. Het gaat om projecten binnen het klassieke subsidiëringssysteem. Dat staat los van het bouwprogramma in publiek-private samenwerking, Scholen van Morgen.

Bron: Standaard



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld