Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op vrijdag, november 12, 2010 10:34 - Geen reacties

‘Ierse hypotheekcrisis zal bankencrisis doen verbleken’

12
nov2010

De rente op 10-jarige Ierse staatsobligaties steeg gisteren tot 7,84% en dat is een record. Beleggers keren zich opnieuw van Iers staatspapier af nu de vrees bestaat dat de recessie in het land nog zal verdiepen nu nieuwe besparingsmaatregelen zich opdringen.

Olli Rehn, de eurocommissaris voor economie, is vandaag in Dublin om de plannen van de Ierse regering te bespreken. Die moeten het begrotingstekort van 12% terugbrengen tot onder de 10% volgend jaar.

Maar investeerders vragen zich af of nog eens 6 miljard euro aan bijkomende besparingen de noodlijdende Ierse economie vooruit zullen helpen. Wanneer de kost van de redding van de banken wordt meegerekend bedraagt het begrotingstekort al een astronomische 32%. Ook de belastingsinkomsten dreigen lager uit te vallen nu steeds meer werklozen een uitkering aaanvragen. De vrees bestaat dat wanneer Ierland volgend jaar staatspapier op de financiële markten aanbiedt, kopers massal zullen afhaken. Dan zal Ierland -net als Griekenland- een beroep moeten doen op de EU.

Rehn tracht ondertussen de markten te sussen : ‘Ierland heeft op geen enkel moment gevraagd om de activatie van welk reddingsmechanisme dan ook, het is gewoon niet ter sprake gekomen’.

Toch blijven de vooruitzichtenvoor voor de Ierse economie onheilspellend. Econoom Morgan Kelly schrijft in The Irish Times dat Ierse huisbezitters tot nog toe alles op alles zetten om de hypotheekrente te blijven betalen. Maar ook daar dreigt nu verandering in te komen, want blijvend zwakke huizenprijzen blijven verkopers ontmoedigen en steeds meer gezinnen kunnen de rentelasten niet langer betalen.

Volgens The Wall Street Journal zal nog voor eind dit jaar het uitstaande bedrag op één op de vier hypotheken in het land hoger zijn dan de waarde van het huis. Kelly anticipeert dan ook een semi-bankroet van de Ierse staat, waarbij de regering volgend jaar  -wanneer de kapitaalmarkt Ierland in de steek laat -moet onderhandelen met de ECB om te kunnen lenen via een Europees vangnet.

Bron: express.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld