Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, augustus 5, 2009 17:26 - 1 Reactie

Huur kan omlaag

05
aug2009

te_huur1Voor het eerst kunnen huurders prijsverlaging eisen

Al wie een woning huurt met een contract dat is ingegaan in de maanden juli of augustus, kan nu een daling van de huurprijs eisen. Het negatieve inflatiecijfer biedt huurders een historische kans.
Voor het eerst sinds de invoering van de huurwet is de gezondheidsindex gedaald. Dat betekent dat niet de verhuurder maar de huurder deze zomer de prijs kan doen aanpassen. Omlaag. Dat meldt de Huurdersbond, de organisatie die de belangen van de huurders op de private en sociale huurmarkt verdedigt.

Volgens Filip Tollenaere, woordvoerder van de Huurdersbond, is het bijna nooit eerder voorgekomen dat huurders een verlaging van de huurprijs kunnen afdwingen. Een negatief inflatiecijfer komt dan ook niet vaak voor. Maar nu ligt het gezondheidsindexcijfer, dat nodig is voor de berekening van de jaarlijkse indexering van de huishuur, wel lager dan vorig jaar. Concreet: de gezondheidsindexcijfers voor juni en juli 2009 liggen lager dan die voor juni en juli 2008.

Hoe zit het mechanisme in elkaar?

Volgens de huurwet mag een verhuurder de huishuur jaarlijks indexeren. Die indexering gebeurt steeds ten vroegste op de verjaardag van de inwerkingtreding van het huurcontract. Ze wordt berekend volgens een vaste formule: de basishuurprijs vermenigvuldigd met het nieuwe indexcijfer en gedeeld door het aanvangsindexcijfer. De basishuurprijs is de contractueel overeengekomen huurprijs. Het aanvangsindexcijfer is het indexcijfer van de maand vóór de ondertekening van het huurcontract. En het nieuwe indexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de maand vóór de verjaardag van de inwerkingtreding van het huurcontract (zie rekenvoorbeeld hieronder). Een verhuurder kan een indexering naar beneden niet weigeren. Maar ‘slimme’ huiseigenaars zullen deze zomer hun indexering ‘vergeten’ op te vragen. Dat is niet onwettelijk. Ze zijn niet verplicht om hun huurprijs te indexeren, ook niet als de inflatie hoog oploopt en ze een flinke verhoging van de huurprijs kunnen doorvoeren.

Maar de wet laat toe dat een huurder zelf om die indexering vraagt. En op die vraag moét de verhuurder ingaan. ‘Dit jaar heeft de huurder daar voordeel bij’, benadrukt Tollenaere. ‘Hij moet zelfs geen aangetekende brief naar zijn verhuurder sturen, een gewone brief volstaat.’

Bron: Het Nieuwsblad1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

theo boelen
mrt 16, 2011 19:52

Ook ik ben van mening dat de huurprijs omlaag kan.
Mijn zoon huurt een chalet op vakantiepark tulderbos,nou het is echt een krot.
Hiervoor betaalt hij €500 plus €120 voor water-licht en parkkosten,nou het is echt schandalig.
Het is er vochtig en koud,dit met een baby van 9 maanden.
Wat is hier aan te doen?

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld