Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op woensdag, maart 11, 2009 18:54 - Geen reacties

Herstel vastgoedmarkt voor 2011 is een illusie

11
mrt2009

Steve Williams, de gerespecteerde analist van Real Capital Analytics uit New York, is ronduit vernietigend over het beleid van de Amerikaanse president Barrack Obama op de internationale economie, en dus de vastgoedmarkt. Normaal gezien zouden de Amerikanen zich als eerste herpakken na een crisis, vertelt hij aan Trends op de MIPIM-vastgoedbeurs in Cannes.

"Fouten herstellen en dynamisch heropstarten is immers typisch voor de Amerikaanse mentaliteit. Niet nu. Het socialisme steekt de kop op. Miljarden vloeien naar de economie, maar ik vrees dat ze het immobilisme enkel erger maken. In de voorbije weken was er geen enkel positief Obama-effect, wel een beursdaling met 20 procent."

Met een titel als "Getting the show back …on the road again" kregen de organisatoren van de MIPIM een volle zaal gevuld met would be-optimisten. Williams beukte op het publiek in: "Deze crisis is groter dan ooit. Ik pleit voor samenwerking tussen de overheden en de vastgoedprofessionals om het hart van de brand – de rommelkredieten – te bestrijden. Maar de Amerikaanse regering geeft vooral geld aan de eigenaars, zonder een grondige sanering door te voeren."

Hij hoopt evenmin op regeringsfondsen uit Azië als deeloplossing voor de crisis. "Zes maanden geleden zouden de private equityfondsen de boel nog redden", herinnert hij. "En nu stelt de vastgoedsector de hoop op overheidsfondsen met hun zwaar geslonken petroleumdollarreserves. Niet dus. Ze zijn verlamd door de oliecrisis en zullen eerst de situatie thuis redden."

Williams zet zich af tegen de wijdverbreide mantra op de MIPIM als zou het vastgoed in tegenstelling tot de financiële sector wereldwijd fundamenteel gezond zijn, wat het herstel zou bespoedigen. "De crisis startte toen private equity-bedrijven en hedgefondsen de markt beheersten", klink het. "In 1990 was meer dan de helft van het internationale vastgoed in handen van verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Hun financiële perspectief reikt echter 3 tot 10 keer zo ver als de korte termijn-investeerders. Dat verschil met toen is net het fundamentele gegeven dat de markt moet verwerken. Daarom denk ik dat de markt pas in 2012 zal normaliseren."

Ook Paul Morassutti (operationeel directeur van de leidende Canadese vastgoedadviseur Altus) is fundamenteel pessimistisch. "Ik hoor hier en daar dat de internationale vastgoedsector terug op het goede pad zal komen in 2009 of 2010. Dat is een illusie. Op de vraag van deze conferentie of we dus op de goede weg zijn, moet ik negatief antwoorden. Elk land is momenteel geld aan het drukken om de crisis te bestrijden. Maar het blijft opgepot. Ik moet er trouwens niet aan denken dat al die miljarden plots in de economie terecht zouden komen. Voor het vastgoed zou dat fantastisch zijn, maar ik betwijfel of de economie daarmee gediend is." H.B.

Bron: TrendsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld