Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, januari 27, 2010 15:03 - Geen reacties

Groene lening om energie te besparen flopt

27
jan2010

Hoewel staatssecretaris voor Milieufiscaliteit Bernard Clerfayt (FDF) voor 2009 rekende op 150.000 “groene leningen”, stond de teller op 7 januari 2010 volgens sp.a-senator John Crombez nog maar op zo’n 7.000. Dat schrijven de Corelio-kranten.

Sinds augustus 2009 kunnen particulieren een “groene lening” afsluiten voor energiebesparende investeringen in hun huis. Bij deze maatregel, die paste in het economische relanceplan van de federale regering, neemt de overheid een deel van de intrestlasten (1,5 procent) voor haar rekening.

Banken werken tegen
Volgens Crombez zijn het voornamelijk de banken die de maatregel tegenwerken. “De financiële sector heeft na de bankencrisis miljarden gekregen, maar een goed initiatief zoals de groene leningen wordt geboycot”, stelt de senator, die een interne nota van Delta Lloyd gebruikt om zijn bewering te staven. Daarin wordt met name gewezen op de complexiteit van de maatregel voor de banken. “Alle administratieve en controletaken werden bij de banken gelegd. Tot nader order neemt Delta Lloyd Bank dus niet deel aan het systeem van interestbonificatie”, luidt het. Bij Delta Lloyd Bank wordt erop gewezen dat er – zeker voor een kleine bank – belangrijke investeringen in informatica nodig waren om de officiële groene leningen te verwerken.

Groene rentevoet
Crombez wil nu dat minstens de banken of kredietinstellingen die de laatste jaren financiële steun ontvingen, verplicht worden om de groene lening aan te bieden én voor de nodige publiciteit te zorgen. Tegelijk vraagt hij een groene rentevoet die gelijk is aan de bodemkoersen van rentevoeten voor hypothecaire leningen, momenteel dus 3 procent.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld