Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op maandag, maart 1, 2010 17:40 - Geen reacties

Gemeente Alphen aan den Rijn geeft ton voor bouw droomhuizen

Tags:
01
mrt2010

47 leden van stichting de Grooten Westmolenpolder krijgen van de gemeente € 100.000,- voor de bouw van hun woonhuis. Dat geld kunnen zij besteden aan het inhuren van advies, architect en vakmensen. Wethouder Hub van Wersch van Volkshuisvesting overhandigde gisteren de symbolische cheque aan de voorzitter van de stichting, Yorick Debeus.

Debeus kreeg de cheque tijdens een feestelijke bijeenkomst in Archeon direct na het slaan van de eerste paal voor dit project in Kerk en Zanen: We hadden dit helemaal niet verwacht. Het is geweldig dat we gebruik kunnen maken van deze regeling. De stichting bouwt de huizen volgens het concept particulier opdrachtgeverschap (CPO). CPO stelt een groep bewoners in staat om gezamenlijk hun eigen woningen te bouwen. Dat is vaak de woning van hun dromen.

Wethouder van Wersch is enthousiast over CPO: De stichting is zelf opdrachtgever en voert alle onderhandelingen met bijvoorbeeld de architect en de aannemer. Het beschikbare budget bepaalt de prijs en de uitvoering van de woning. In feite krijg je méér woning voor minder geld. Zo zijn ze dus goedkoper uit dan wanneer zij een bestaand huis kopen. Naast de grootte van de woning wordt ook de indeling bepaald en hoe de omgeving en de tuin van het huis eruit zien. Alle huizen die volgens deze methodiek worden gebouwd, zijn uniek. Dat zorgt voor verrassende architectuur en grote diversiteit.

Een ander voordeel van deze werkwijze, vertelt wethouder Van Wersch, is dat de toekomstige bewoners zich vanaf de eerste dag betrokken voelen bij de wijk en bij elkaar. Omdat ze dit project samen realiseren, kent iedereen elkaar al. Straks zijn er geen drempels en zoekt men elkaar op. Dat is fijn wonen en versterkt de onderlinge betrokkenheid. Het verhoogt ook de veiligheid in de buurt.

In 2008 vroeg de gemeenteraad d.m.v. een motie aan het college om te kijken op welke manier de gemeente het CPO kan ondersteunen. We coachen en begeleiden zelfbouwers en benutten de kans om een financiële bijdrage te leveren, zegt Van Wersch. De steun komt op een moment dat de bouwwereld kampt met een malaise en veel projecten niet of vertraagd worden gerealiseerd.

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld