Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, september 30, 2010 10:07 - Geen reacties

Geluiden vanop de vastgoedmarkt

30
sep2010

Eénpersoonsappartementen zeer geliefd

Er beweegt weer wat op de vastgoedmarkt. “Niet alleen dure panden van 500.000 euro en meer doen het tegenwoordig zeer goed, maar ook appartementen voor eenpersoonsgezinnen zijn zeer in trek.”

Wat tegenwoordig opvalt, is de vraag naar kleine maar comfortabele appartementen. “Flats met een beperkte oppervlakte, van 50 tot 80 m², die groot en toch comfortabel zijn, verkopen goed”, stelt makelaar Koen Hoste van LivingStone, een Certesmakelaar. “Ze zijn nog betaalbaar. Bovendien zijn er meer en meer scheidingen wat de vraag naar éénpersoonsgezinnen ook verklaart. Ook kopen veel ouders die hun kinderen met vastgoed willen lanceren samen zo’n appartement. Ze zijn er zich van bewust dat het langer duurt voordat de kinderen trouwen en zich beginnen te settelen. Een tussenstap in hun leven is de aankoop van een compact appartement dat ze later eventueel nog kunnen verhuren.”

Maatregelen tegen stadsvlucht

De vraag naar kleine appartementen ligt onrechtstreeks ook aan de basis van de stadsvlucht die momenteel bezig is. “Jonge gezinnen dromen nog altijd van een huis met tuin en parking. Maar in de binnenstedelijke gebieden zijn nog nauwelijks betaalbare stadswoningen te vinden. Alles wordt er ook ‘vol gestoken’ met grote appartementen. Het is verkeerd om te denken dat jonge gezinnen met kinderen geneigd zijn om op een grote flat van 90 tot 150 m² te willen wonen. Men creëert in de stad veel plaats voor senioren, studenten en eenoudergezinnen, maar niet voor jonge gezinnen. Het is niet dat ze er niet willen wonen, maar het is gewoon onrealistisch geworden om daar een huis met tuin te kopen. De overheid moet in haar beleid hier rekening mee houden en niet alleen aan het financiële belang denken.”

Dure panden

Naast de kleinere appartementen gaat het ook de goede kant op met de duurdere panden. “Panden tussen 400.000 en 750.000 gaan vlot de deur uit. Het zijn ook deze woningen die het meest onder de crisis geleden hebben. Ze zijn aan een inhaalbeweging bezig. De lagere prijs en lage rente spelen in het voordeel van de duurdere panden. Hierdoor komen kopers die zich eerste op een lagere categorie mikten nu toch in aanmerking voor deze woningen. Mits een aangepaste lening en betere kredietvoorwaarden kunnen ze toch hun slag slaan. Het gaat dan vooral om woning aan de rand van de stad. Dat ervaar ik hier toch rond het Leuvense. Hiervoor is een groot potentieel aan kopers. Het zijn tweeverdieners die in de meeste gevallen steun van de ouders krijgen.”
Minder vlot gaat het ironisch genoeg in de lagere prijsklasse. “De kopers in deze klasse zijn economisch gezien het meest kwetsbaar. Het is absoluut niet zo als jaren geleden dat de woning meteen verkocht wordt. De onderhandelingsfase duurt aanzienlijk langer.”

Nederbelgen zeggen België vaarwel

Toch heerst niet overal een hoera-stemming wat betreft de verkoop van dure woningen. De villa’s in de grensstreek met Nederland vinden maar moeilijk een nieuwe eigenaar. “Deze markt zal zich wel herstellen, maar de prijzen vermoedelijk niet. Het waren de Nederlanders die de villa’s hier kochten, maar ze trekken meer en meer terug de grens over. Fiscaal is het voor hen minder interessant geworden om hier te wonen. Daarnaast merken we dat ze terug naar de roots willen om bijvoorbeeld hun kleinkinderen te zien opgroeien. Probleem is dat er voor hen geen vervangingsgroep is”, zei collega-makelaar David Vansweevelt onlangs tegen Livios.

Bron: LiviosReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld