Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op dinsdag, april 6, 2010 16:36 - Geen reacties

Europese vastgoedmarkt op weg naar voorzichtig herstel

06
apr2010

Hoewel de Europese vastgoedmarkt vorig jaar in verschillende landen fors lager ging, was de evolutie tijdens het laatste kwartaal in de meeste landen opnieuw positief. Met een daling op jaarbasis van 0,1% deed ons land het verre van slecht. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van de Financial Times. In de eurozone van 16 landen gingen de prijzen in 2009 met liefst 4,6% achteruit. Dat is meer dan de Europese-index van de Financial Times waarin 23 landen zitten, waaronder ook Zwitserland, IJsland, Malta en Polen.

Vooral de grote Europese landen kregen zware klappen. Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk incasseerden verliezen van meer dan 7%. Zelfs een traditioneel stevig vastgoedland als Duitsland zag de prijzen van bestaande woningen met 4% dalen, terwijl de markt in zijn geheel 1,8% lager ging.

De landen die het meest onder de recessie leden, kregen ook de zwaarste klappen op de vastgoedmarkt. Ierland ging 12,4% lager, IJsland 9,7% en Denemarken 10,2%. In Ierland liggen de prijzen vandaag zelfs 30% lager dan tijdens de oiek van de vastgoedhausse in 2007.

Niet overal daalde vastgoed in waarde. Polen zag de gemiddelde prijs van een eigen woonst met 17% toenemen, Noorwegen met 11,6% en Zwitserland met 5%.

Uit de cijfers van het laatste kwartaal moet blijken dat het ergste achter de rug is in Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar opnieuw marginale winsten werden geboekt. Ook het aantal hypotheekleningen nam vorig jaar opnieuw met 2,1% toe nadat die in 2008 achteruit gingen.

Toch blijft een aantal vastgoedexperts met twijfels zitten. Volgens Ed Stansfield, vastgoedeconoom bij Capital Economics, zal het herstel op de huizenmarkt niet blijven duren. Op te veel plaatsen is vastgoed nog overprijsd. De correctie kan nog niet afgelopen zijn.

Bron: Express.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld