Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, juni 22, 2011 20:05 - Geen reacties

Eurocraten maken Brussels vastgoed tot een vijfde duurder

22
jun2011

Wat kopers en huurders in het Brusselse al langer vermoeden, is nu bevestigd door Century21. ‘De Europese ambtenaren drijven de prijzen van vastgoed 10 tot 20procent op. In uitzonderlijke gevallen kan dat zelfs oplopen tot 40procent’, aldus de Brusselse makelaars van de vastgoedketen.

‘Dat Europese ambtenaren vooral in de betere bovenstad van Brussel wonen – Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde, Elsene en Ukkel – is maar een stukje van de verklaring’, zegt Mathieu Verwilghen, general manager van Centruy21.

Strooien met geld
‘Die concentratie aan de vraagzijde stuwt de prijzen wel verder opwaarts. Maar de Europese ambtenaren komen meestal uit steden waar de gemiddelde prijs voor vastgoed een stuk hoger ligt voor een veel lager comfortniveau. Vooral dat aspect verklaart, samen met de hoge vraag in een relatief beperkt gebied, waarom ze sneller bereid zijn om meer geld neer te tellen. Weliswaar op voorwaarde dat de woning écht onberispelijk is en een hoge comfortstandaard biedt’, vervolgt Verwilghen.

De impact hiervan op de verkoop- en verhuurprijzen in deze Brusselse buurten ramen de makelaars op 10 tot 20procent, maar dat kan bij een echt uitzonderlijke luxewoning zelfs oplopen tot 40procent. ‘Die meerprijzen geven al snel de indruk dat Europese ambtenaren met geld strooien. Maar dat cliché klopt niet’, stelt de topman van Century21. ‘Onze makelaars spreken dat tegen: zij merken namelijk dat deze klanten juist zéér selectief te werk gaan.’

Zegen voor Brussel
De aanwezigheid van de eurocraten is voor de vastgoedmarkt in Brussel de voorbije jaren een zegen geweest, aldus nog Verwilghen: ‘Ondanks de financiële crisis bleven de prijzen voor de betere woningen de jongste jaren stabiel in het Brusselse, terwijl de kantorenmarkt bijvoorbeeld wél zware klappen kreeg. Men mag daarnaast ook niet vergeten dat deze groep er door haar investeringen mee voor zorgt dat de leefbaarheid in een flink deel van onze hoofdstad bewaard blijft. En ook dat leidt dan weer tot hogere prijzen’, aldus nog Mathieu Verwilghen. Maar of de geboren en getogen Brusselaar met een minder dikke portefeuille daar ook zo over denkt, valt sterk te betwijfelen.

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld