Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 10, 2011 17:21 - 1 Reactie

Elektriciteitscontrole bij verkoop huis is lege doos

10
feb2011

De verplichte elektriciteitskeuring bij de verkoop van een huis is een maatregel voor niets. Zo goed als alle installaties worden afgekeurd, maar sancties zijn er niet, zo staat in De Morgen.

Sinds juli 2008 is een keuringsattest van de elektrische installatie verplicht om een huis te kunnen verkopen. De controles vallen in 99 procent van de gevallen negatief uit, zegt BTV, een van de grootste officieel erkende controleorganismen in België. “Het probleem is dat zo’n keuring een zaak is van alles of niets. Je haalt 100 procent of je bent gebuisd.”

Nog niet één pv
De koper van een huis met een negatieve keuring krijgt tijd om aanpassingen te doen en een nieuwe keuring aan te vragen. Gebeurt dat niet, dan moet er een proces-verbaal volgen dat naar het parket gaat. Maar sinds de invoering van de verplichting werd nog geen enkele keer een pv opgesteld. “De federale overheidsdienst Economie heeft onvoldoende mensen om dat soort controles uit te voeren”, klinkt het op het kabinet van minister Paul Magnette (PS).

Problemen verzekering
Een overheidssanctie komt er misschien niet, maar het ontbreken van een attest kan toch tot problemen leiden, luidt het nog. “Wanneer er brand uitbreekt en je kan geen attest voorleggen, dan kan dat problemen opleveren met de verzekeringsmaatschappij.”

De minister is niet van plan aanpassingen door te voeren. “Er worden nu heel wat installaties afgekeurd, maar dat zal er binnen een paar jaar wel voor zorgen dat de kwaliteit van die installaties gevoelig verbetert”, aldus zijn woordvoerster.

Bron: Het Laatste Nieuws1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Philippe
sep 14, 2014 19:31

Helemaal een lege doos is het niet. De doelstelling dat de koper wordt ingelicht over de staat van de elektrische installatie wordt wel gehaald. De meeste kopers laten trouwens braaf hun afgekeurde installatie aanpassen en vragen tijdig een herkeuring. Dat de overheid nalaat om een handhavingsbeleid te voeren is inderdaad spijtig.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld