Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, juni 7, 2010 19:21 - Geen reacties

Eerste gecertificeerd gerenoveerd passiefhuis van Brussels Gewest

07
jun2010

Hélène Nicodème en Raphaël Timan, een jong architectenkoppel uit Watermaal-Bosvoorde, wonen in een typisch Brusselse bel-etagewoning uit de jaren 60. Een charmant huis, dat wel, maar tot voor kort niet goed geïsoleerd. Het dak, de muren en de ramen lieten veel te veel koude lucht door. Dankzij de premies van het Brusselse Gewest, de ervaring van hun aannemer en de milieuvriendelijke verwarmingssystemen van Vaillant, hebben ze hun woning omgetoverd tot een passiefhuis en de energiekosten drastisch kunnen drukken.

Het oorspronkelijke doel van het architectenkoppel was hun huis om te bouwen tot een lage energie woning. Maar in de loop van hun gesprekken en in samenwerking met hun aannemer, Joao Azinheira van Eau-Courant, beslisten Hélène en Raphaël om hun plannen te wijzigen. Ze opteerden om voor een passief huis te gaan. Een keuze die o.a. was ingegeven door de vele premies die het Brusselse Gewest toekent aan renovatie- en bouwprojecten die voldoen aan de criteria voor passiefbouw.

Het project kreeg heel wat weerklank. Als eerste renovatieproject in het Brusselse Gewest zou de woning het certificaat van passiefhuis moeten krijgen. En als kers op de taart werd het project ook uitgeroepen tot laureaat van de projectoproep ‘Voorbeeldgebouwen’ van het Brusselse Gewest. Deze projectoproep werd in 2007 in het leven geroepen door de Brusselse minister van Leefmilieu, Energie en Stadvernieuwing Evelyne Huytebroeck. Doel van deze oproep is om de bouwsector te stimuleren tot uitmuntendheid op gebied van energie, ecobouwen, milieubescherming, stadsintegratie en architecturale kwaliteit. De laureaten ontvingen een extra hulp van € 90 per m².

Het renovatieproject kort samengevat

De 5 belangrijkste doelstellingen van het renovatieproject waren het energieverbruik van de woning verlagen, de herinrichting van de verschillende ruimtes, de ecologische voetafdruk verminderen, een gezonde omgeving creëren et dit binnen het vooropgestelde, realiseerbare budget.

Op het gebied van energieverbruik werden de volgende maatregelen genomen:

• Het noodzakelijk vermogen voor verwarming verlagen tot 13 kWh/m²/jaar (volgens de criteria van passieve woningen <15KWh/ m²/jaar).
• Luchtdichtheid van 0,52h-1n50 (volgens de criteria van passieve woningen <0,6h-1n50)
• Gecontroleerde ventilatie van het type D 95% rendement
• Gratis (passieve) afkoeling dankzij het schoorsteeneffect en de free-cooling
• Gerichte verlichting met gebruik van LED’s, spaarlampen en fluorescentiebuis-verlichting
• Warmwaterproductie met zonne-energie
• Aangepaste regeling voorzien op de verwarming, het ventilatie-systeem en de verlichting.

Vooraleer er geïnvesteerd werd in hernieuwbare energie, werd het beschikbare budget in de eerste plaats besteed om

• De energieverliezen door de transformatie van energie te beperken
• De woning luchtdicht te maken en dus het verlies van warme lucht beperken
• Het garanderen van een goede luchtkwaliteit
• De aanvoer van gratis warmte van de zon.

De rest van het budget werd vervolgens besteed aan energiezuinige en hernieuwbare oplossingen. Deze maatregelen met een return on investment van 11 jaar betekenen een jaarlijkse besparing op energieverbruik van 1553 euro/jaar en een energieverbruik voor verwarming van slechts 117 euro/jaar.

Ook op het gebied van waterverbruik en de productie van het sanitair warm water werden de nodige maatregelen genomen. De stad Brussel voert ongeveer 97 % van z’n drinkbaar water in. Dankzij het plaatsen van een regenwatertank kon men het verbruik van stadwater met 20 % laten dalen. Dit water wordt gebruikt voor de wasmachine en de WC. Daarnaast wordt 59 % van het sanitair warm water met zonne-energie geproduceerd. Dit betekent een besparing van 4,9 ton éq/CO2/jaar of het equivalent van de emissie 42.600 gereden km/jaar met een kleine auto.

Vaillant-systemen: milieuvriendelijk en zuinig

“Wij zijn allebei architecten, dus hadden we wel een idee van de technische mogelijkheden. Daarnaast hebben we veel advies gehad van onze aannemer, Joao Azinheira. Hij raadde ons meteen aan om met Vaillant te werken voor het verwarmingssysteem”, vertelt Hélène Nicodème. Joao Azinheira voegt eraan toe: “Vaillant, dat is Duitse kwaliteit aan de beste prijs.”

“Een passiefhuis heeft weinig energie nodig, in ons geval 13 kWh/m². Rekening houdend met het te verwarmen volume komt dat overeen met een vermogen van 7 kW. Daarom dat we gekozen hebben voor de condensatiegaswandketel, de ecoTEC pro VC 136. Met zijn vermogen van maximaal 13kW en zijn modulerende brander (tussen 5 en 13kW) kunnen we de warmtebehoefte optimaliseren. Voor de productie van warm sanitair water opteerden we voor een zonneboiler, de auroSTOR van 300 liter. Die is verbonden met twee auroTHERM VFK 145 zonnepanelen op ons dak. Dit zonne-energiesysteem zorgt voor 50 à 60% van onze warm waterproductie. Op momenten dat de zon iets te weinig energie opwekt, wordt de boiler bijverwarmd door de gasketel.”, vervolgt Hélène Nicodème.

Raphaël Tilman preciseert: “In een passiefhuis moet je het kleinste beetje energieverlies vermijden. Zoals het hoort, hebben wij dan ook een mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd met dubbele flux.”

Troeven van Vaillant

Hélène Nicodème en Raphaël Tilman overwogen verschillende systemen, maar kozen uiteindelijk dus voor een condensatiegasketel gecombineerd met zonne-energie voor warm water. Deze keuze was gebaseerd op verschillende voordelen die het systeem te bieden heeft:

– een hoog rendement
– een lagere investeringskost in vergelijking met bv. een warmtepomp, gekoppeld aan premies en fiscale voordelen
– een eenvoudige installatie

Dit Vaillant-systeem bood de mogelijkheid om ecologische motieven en financiële aspecten te verenigen.

Bron: bouwenwonen.net



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld