Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, juni 7, 2010 19:24 - Geen reacties

ARKS en Cenergie ontwerpen eerste gebouw met negatief E-peil

07
jun2010

Het project Lima te Aalter is een nieuwbouwkantoor met een bruto vloeroppervlakte van ca 1290 m². Het bouwprogramma bestaat zowel uit landschapskantoren en individuële kantoren, alsook uit diverse vergaderzalen, een labo, een refter en diverse nevenfuncties. De opdrachtgever wenste hierbij een performant kantoorgebouw dat aan alle hedendaagse comforteisen voldoet én had hierbij bovendien een gebouw voor ogen dat binnen de financiële ruimte zo duurzaam mogelijk moest geconcipieerd worden.
Om deze wensen te realiseren, ging de bouwheer, het Kortrijkse Kormaic Real Estate, in zee met het plaatselijke bureau ARKS architecten én de studiebureaus Technocon en Cenergie. Deze laatste legde zich toe op het uitwerken van de duurzaamheidseisen die de opdrachtgever voor ogen had.

Volgens Geert De Bruyn van het bureau Cenergie vormde het verzoenen van het duurzame aspect met het financiële plaatje de grootste uitdaging van het project. Het volledige gebouw was initieel gebudgetteerd als een low-cost industriebouwproject. De duurzaam bouwen maatregelen die een meerkost vertegenwoordigden, moesten onderworpen worden aan een kosten-batenanalyse om de financiële haalbaarheid te evalueren. Tijdens het ontwerp werd continu de TCO (total cost of ownership) bewaakt. Enkel bijkomende opties die zichzelf terugverdienen werden weerhouden.

E -9

Dit kantoorproject is vrij uniek omdat het E-peil negatief is, namelijk E -9. Dit betekent dat het gebouw energieactief of energieproducerend kan beschouwd worden wat betreft het gebouwgebonden energiegebruik (verwarming, ventilatie, koeling, verlichting…). Aangezien er meer energie geproduceerd wordt dan het gebouw nodig heeft, kan er zelfs ook een deel van de gebruikersgebonden energiebehoefte (computers, gebruiksapparaten…) gedekt worden.

Bron: www.vlaamsearchitectuur.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld