Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op dinsdag, november 2, 2010 11:13 - Geen reacties

Duitse kantorenmarkt herstelt zich

02
nov2010

De verhuur van kantoorgebouwen in Duitsland herstelt zich zienderogen. Hoewel de eigenaren deze markt nog altijd als moeilijk ervaren, laten actuele statistieken een hoopgevend beeld zien, met name in de grote kantorensteden.

Volgens vooraanstaande makelaars als Jones Lang Lasalle en BNP Paribas Real Estate konden München, Berlijn, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf en Stuttgart in de eerste drie kwartalen van dit jaar een stijging van 1,9 miljoen m2 (een plus van 17 procent) noteren, vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Inclusief Keulen, Essen en Leipzig kwam BNP Paribas Real Estate op 2,08 miljoen vierkante meter, een plus van 14 procent.

In het derde kwartaal werd, vergeleken met de twee voorgaande kwartalen, met 800.000 m2 zelfs 25 procent meer omgezet. Beide wijten dat aan het onverwacht krachtige en snelle herstel van de economie, waarmee Duitsland in Europa voorop loopt en een inhaaleffect. Het dieptepunt is naar hun mening midden dit jaar bereikt.

De langzame maar gestadige ontwikkeling zal zich volgens Peter Rösler van BNP Paribas Real Estate voortzetten. In het eerste halfjaar had hij nog een plus van 3 procent waargenomen, over het hele jaar verwacht hij nu een plus van 10 procent. Volgens Helge Scheunemann, chefanalist van JLL, worden beslissingen weliswaar nog altijd na lang overwegen getroffen, maar stijgt de bereidheid om een verhuizing door te zetten. Hij gaat ervan uit dat de omzet in nieuwe verhuur eind dit jaar het niveau van vorig jaar zal overtreffen.

Ondanks de jongste verhogingen is de omzet in verhuur van kantoren nog altijd ver onder het niveau van voor de financiële en economische crisis, hoewel niet ver onder de omzet in 2005 en de jaren ervoor.

Bron: NVMReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld