Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, maart 12, 2009 17:51 - Geen reacties

Dit is het moment om de huurprijzen te heronderhandelen

12
mrt2009

"De grote Belgische vastgoedtransacties zijn zo goed als stilgevallen, ik schat dit jaar tot een totaal van 2 miljard euro, 40 procent van 2007". Dat zegt Frédéric Van de Putte, de Belgische vennoot van de vastgoedadviseur DTZ, in het kader van de vastgoedbeurs MIPIM in Cannes.

"Uiteraard voelen wij dus de crisis. Ik verwacht dat we tot een derde van onze omzet van 12 miljoen euro zullen verliezen. Maar de recurrente inkomsten uit het beheer van gebouwen vormen een stevige buffer." We ontmoeten Van de Putte op de Bettina, de opvallende boot naast het gebouw waar de MIPIM-vastgoedbeurs plaatsvindt. "Nooit hebben we het hier in Cannes zo druk gehad met het vastleggen van afspraken", klinkt het. "Klanten wensen de waarde van hun vastgoed te herwaarderen of over de huurprijs van de gebouwen onderhandelen. Alsmakelaar voor huurgebouwen hebben we hier een rol te spelen, en dat wereldwijd."

Wouter Neven, vastgoedadvocaat van Lydian, getuigt: "Heel wat klanten vinden ons voor heronderhandelingen over de huurprijs van gebouwen. Het dreigement om elders te huren en hen helemaal zonder cashflow te zetten is nooit ver weg. Dat geldt zelfs voor de staat in zijn houding tegenover de eigenaars van de pas verworven ex-overheidsgebeouwen. Dat compenseert uiteraard voor en deel het werk dat wegvalt door transacties. Gelukkig profileren wij ons trouwens in het middensegment, waar relatief minder klappen vallen."

Ook een rapport van makelaar CBRE onderlijnt de trend dat huurders van de crisis profiteren en de verhuurders onder druk zetten. De West-Europese huurmarkt keert terug op het niveau van 2004. De gemiddelde huurprijs zakt met 2,5 procent. Niet alleen Londen werd zwaar getroffen, maar de beheerders van Oost-Europese gebouwen leden onder de crisis.

Matthew Pullen (CBRE Europa): "Het opportunisme viert hoogtij. Huurders verbreken de contracten, dwingen betere voorwaarden af of eisen meer plaats, dikwijls ruimte die anders toch niet verhuurd kan worden. Bedrijven kunnen het zich veroorloven net die klasse vastgoed te verwerven die vroeger boven hun mogelijkheden lag." (H.B.)

Bron: TrendsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld