Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, april 2, 2010 20:34 - Geen reacties

Discriminatie op de huisvestingsmarkt

02
apr2010

Uit een reportage woensdagavond in het tv-programma Volt op één bleek dat negen op tien immobiliënkantoren op het verzoek van kandidaat-verhuurders om hun eigendom niet aan allochtonen te verhuren ingaan.

Volgens het Centrum voor gelijkheid waren er vorig jaar 180 nieuwe meldingen van vermoedelijke discriminatie. Dit cijfer staat tegenover de zowat 180.0000 huurovereenkomsten die jaarlijks geregistreerd worden voor woningen, zegt het BIV op basis van de Patrimoniumdocumentatie van de federale overheidsdienst Financiën.

CIB Vlaanderen werkte samen met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding aan het opstellen van de brochure ‘Discriminatie op de huisvestingsmarkt: Hoe kan je het vermijden?’

Deze brochure is een goede leidraad voor de makelaar die geconfronteerd wordt met een opdrachtgever die discriminerende vereisten wil opleggen bij de verkoop/verhuur van zijn pand. Hierbij moet men verder kijken dan louter discriminatie op basis van huidskleur.

De solvabiliteit van een kandidaat-huurder is bv. een belangrijk en legitiem criterium om te bepalen of deze in aanmerking komt voor het pand. Hoever men mag gaan inzake de beoordeling van de solvabiliteit van de kandidaat-huurder wordt ook belicht in deze brochure, die dus een goede gids vormt voor de makelaar, notaris of eigenaar die hiermee wordt geconfronteerd. De brochure kan u downloaden op www.diversiteit.be (onder ‘Lees alle publicaties’). De brochure is ook verkrijgbaar via info@cib.be.

Ook CIB Vlaanderen zal samen met het Centrum bekijken hoe vastgoedmakelaars beter geïnformeerd kunnen worden hoe zij de rechten van hun cliënten kunnen verzoenen met een consequente toepassing van de antidiscriminatiewetgeving.

Bron: CIB VlaanderenReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld