Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, april 2, 2010 20:49 - Geen reacties

Verhuurders blijven discrimineren

02
apr2010

Brussel Het Minderhedenforum eist strenge straffen tegen immobiliënkantoren die weigeren om huizen te verhuren aan allochtonen. Uit een undercoverreportage bleek onlangs nog dat negen op de tien immobiliënkantoren schaamteloos discrimineert.

Het was het consumentenprogramma Volt (Eén) dat de kat de bel aanbond. In een undercoverreportage werd getest hoe immobiliënkantoren reageren op de vraag van huiseigenaren om hun woning of appartement niet aan allochtonen te verhuren. Een overweldigende meerderheid van 90% ging zonder blikken of blozen in op het verzoek.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen (CGKR) is naar eigen zeggen «niet verbaasd» over het hoge aantal aan discriminerende makelaars. «Discriminatie op de huisvestingsmarkt blijft zich, ondanks sensibiliserende initiatieven, hardnekkig manifesteren», zegt directeur Jozef De Witte.

Volgens het Minderhedenforum volstaat sensibiliseren alleen duidelijk niet, en is het dan ook dringend tijd voor actie. «Er heerst momenteel een gevoel van straffeloosheid bij de makelaars», zegt directeur Naima Charkaoui. Het Minderhedenforum eist een onderzoek van Vlaams minister van wonen Freya Van den Bossche (sp.a) en pleit er samen met huurdersverenigingen voor om de erkenning van discriminerende immobiliënkantoren in te trekken. «Ze moeten in hun portefeuille getroffen worden. Dat is de enige oplossing», klinkt het.

Het CGKR heeft alvast de koepelorganisaties van immobiliënkantoren en makelaars uitgenodigd om rond de tafel te gaan zitten. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars liet al weten «graag» te willen ingaan op de uitnodiging. Minderhedenorganisatie Kif Kif vindt dat echter niet voldoende, en eist «dat het CGKR deze racistische daden vervolgt, in plaats van alleen maar te bemiddelen».

Bron: MetroReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld