Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, mei 31, 2012 9:23 - 1 Reactie

De 10 meest voorkomende fouten bij het kopen van vastgoed… en hoe ze te voorkomen

31
mei2012

Praktische tips & tricks van CENTURY 21

Er komt heel wat kijken bij de aankoop van vastgoed en kopers durven in dit complexe proces wel eens bepaalde elementen uit het oog verliezen of hechten net te veel belang aan andere. Bij een navraag onder haar makelaars stelde CENTURY 21 vast dat de overwegingen die Belgen maken bij de aankoop van vastgoed soms achteraf minder relevant of misschien zelfs fout blijken te zijn. Fouten die bovendien eenvoudig te vermijden zijn met onderstaande praktische tips.

Vereenvoudig uw zoektocht
Belgen en een eigen woning, het zijn twee begrippen die ontegensprekelijk met elkaar verbonden zijn. Echter, een zoektocht naar een geschikt pand brengt vaak stress met zich mee en verloopt veelal niet van een leien dakje. CENTURY 21 legde haar oor te luister bij haar makelaars en somt hieronder de meest voorkomende fouten en hun remedies op.

  1. Ik wil nog voor de zomer verhuizen.
    Een deadline stellen bij de zoektocht naar een pand is prima en helpt om een finale beslissing te kunnen nemen. Echter, staar u niet blind op deze deadline. Als u enerzijds de deadline te strak zet en deze met rasse schreden ziet naderen, zou u een overhaaste beslissing kunnen nemen waar u later spijt van kan hebben. Als u zich anderzijds bijvoorbeeld had voorgenomen om minstens 8 panden te bezoeken alvorens een beslissing te nemen en nummer 4 blijkt reeds uw droomhuis te zijn, stel de aankoop dan niet verder uit.
  2. Ik wil graag een woning met een grote woonkamer, dito keuken, 3 instapklare king size slaapkamers zonder verbouwingen in een aangename buurt.
    Bespaar u veel frustratie: selecteer panden niet enkel in functie van wat u verlangt, maar hou rekening met uw financiële draagkracht en de (toekomst)mogelijkheden die elk pand biedt. De algemene vuistregel op de markt stelt dat u zowat 1/3 van uw maandinkomen kunt spenderen aan vastgoed (huur of afbetaling van uw hypothecair krediet), maar uiteraard dient u uw persoonlijke gezinssituatie mee in rekening te nemen bij het bepalen van een eindbedrag.
    Verder kunt u best ook even stilstaan bij de mogelijkheden die elk pand biedt en oog hebben voor bijvoorbeeld de mogelijkheid om de zolder om te vormen tot een leefruimte of slaapkamer of de benedenverdieping te herindelen of voor het feit dat men de buurt aan het (her)opwaarderen is.
  3. Deze woning heeft slechts 2 slaapkamers, dat ander pand heeft geen ingerichte keuken en bij dat derde is er geen garage…
    Door panden te selecteren op basis van wat u niet wil loopt u het risico om heel wat moois te laten schieten. Bepaal op voorhand enkele onmisbare criteria, vb. de nabijheid van openbaar vervoer, en schrap panden enkel indien deze ‘must have’ criteria ontbreken. Niet alleen vergroot u het aanbod van mogelijke panden, tevens kan u de beschikbare panden op een objectievere manier met elkaar vergelijken.
  4. Die gevel staat mij niet aan.
    Aansluitend op de vorige tip, bezoek de woning vooraleer u een oordeel velt. Een foto zegt immers niet alles. Staat de gevel u niet aan eens u voor de woning staat? Neem dan toch even de moeite om binnen te kijken, misschien bevindt er zich achter die gevel wel een verborgen parel, is het hele achterhuis gerenoveerd of word je verliefd op de prachtige tuin.
  5. Ligging ligging ligging!
    Hou bij een bezoek steeds de locatie in het achterhoofd. Een kamer kan worden vergroot, een zolder verbouwd, maar de ligging van een woning ligt vast. Hou bij het overwegen van een pand zeker ook rekening met onder meer de afstand tot uw werk en de school van de kinderen, de nabijheid van een bakker, supermarkt en/of beenhouwer. Ook de kostprijs van bijvoorbeeld de woon-werk- of woon-schoolverplaatsing neemt u best mee in rekening. Een rustige omgeving biedt tal van voordelen, maar kan ook frustrerend werken indien u steeds de wagen dient te nemen.
  6. Ongelooflijk, de rust die hier heerst!
    Een rustig gelegen woning kan een keerzijde hebben: soms zijn deze woningen zonevreemd. Na verloop van tijd kan de gemeente besluiten om het gebied waar uw zonevreemde woning zich in bevindt om te vormen tot bijvoorbeeld energiewinningsgebied of overstromingsgebied. Controleer daarom zeker het gewestelijk bestemmingsplan en ruimtelijk uitvoeringsplan voor de zone waarin uw pand zich bevindt. Controleer bovendien ook of alle (bij)gebouwen legitiem gebouwd zijn.
  7. Ik wil toch nog graag de mening horen van mijn ouders, broer en beste vriendin.
    Het is logisch dat u graag raad vraagt aan enkele dierbaren, vastgoed verwerven is immers een belangrijke aankoop. Toch dient u er op te letten dat uw eigen mening hier niet volledig bij inschiet. Ieder hecht immers belang aan andere aspecten en uiteindelijk bent u diegene die er zal intrekken.
  8. Jammer, dat huis valt net buiten ons budget, ik zag ons er al wonen.
    Ga uw financiële draagkracht na en leg een maximumbudget vast. Echter, durf ook naar die panden te gaan kijken die net iets boven de vastgelegde prijsklasse vallen. U kan altijd een bod uitbrengen, wat het mogelijk maakt dat u het pand voor een lagere prijs kan aankopen dan de vraagprijs.
  9. Hebben wij wel alles in rekening gebracht ?
    Bepaal op voorhand het budget dat u wenst en kan spenderen aan de aankoop. Hou bij het maken van een keuze ook rekening met de nodige bijkomende kosten zoals notariskosten, brandverzekering, onroerende voorheffing … Ga bovendien op voorhand ook na wat de eventuele of noodzakelijke renovatiekosten zijn en maak een realistische raming van de kleine en/of grote verbouwingen die u daarnaast wenst uit te voeren. Overweeg om deze werken gespreid uit te voeren.
  10. Het ziet er zo veelbelovend uit, maar ik ga er toch nog een nachtje over slapen.
    Na een rustig en rationeel voorbereidingsproces, hoeft u niet bang te zijn u te laten leiden door emotie. Zit het gevoel bij een woning goed, ga er dan voor!

Een makelaar? Professioneel advies op maat?
Bovenstaande tips kunnen u reeds op weg helpen in uw zoektocht naar uw droompand. Een bijkomende begeleiding door een vastgoedmakelaar is daarnaast ook zeker en vast een meerwaarde. Een jarenlange ervaring en inzichten in de markt en de komende trends zorgen voor een professionele begeleiding en kunnen u helpen die droompanden te ontdekken waar u ze zelf nooit gezocht zou hebben.

“De voorkeuren van onze klanten zijn voor ons prioriteit nummer één”, geeft Mathieu Verwilghen, General Manager CENTURY 21 Benelux aan. “Tijdens een eerste verkennend gesprek stellen onze makelaars samen met de gegadigde koper een profiel op dat beantwoordt aan zijn/haar verwachtingen. Nadien gaat de makelaar op zoek naar die panden die aansluiten bij het opgestelde profiel. We streven ernaar om een hechte vertrouwensrelatie op te bouwen met elke klant die een vastgoedtransactie onderneemt, waarbij we ons ertoe verbinden onze klanten steeds met professionele raad en daad bij te staan. Als Belgische en wereldwijde marktleider bieden we ze een mix aan van professioneel advies met lokale expertise en persoonlijke begeleiding gedurende het hele aankoopproces en vaak zelfs nadien.”

Bron: CENTURY 21



1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Hendrik
jun 8, 2012 4:46

Een fijn en duidelijk artikel!

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld