Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op woensdag, mei 26, 2010 13:59 - Geen reacties

Cowboy verdwijnt uit bouwsector door duurzaam bouwen

26
mei2010

De trend dat bouwen steeds duurzamer wordt heeft grote consequenties voor de vastgoedsector en de traditionele businessmodellen waarmee vastgoedontwikkelaars de markt tegemoet treden. Volgens Herman van den Berg, partner bij DTZ Zadelhoff wordt projectontwikkeling dermate ingewikkeld dat de `cowboys` in de branche buiten spel gezet worden.

Duurzaam bouwen leent zich immers niet meer voor het businessmodel waarin vastgoedontwikkelaars een stuk grond kopen, iets neerzetten en weer verkopen. Duurzaam bouwen is namelijk een spel waarbij meerdere partijen nauw betrokken zijn. Het probleem met het oude businessmodel is dat het voordeel van een duurzamer gebouw (in termen van bijvoorbeeld energiezuinigheid) verdeeld moet worden over verschillende partijen.

Dit is de vicieuze cirkel die in de bouwwereld ook wel wordt aangeduid met de term `circle of blame` – huurder, architect, projectontwikkelaar en investeerder zeggen allemaal wat ze willen, maar wijzen vervolgens naar de andere partij om dat realiseren. Vooral het feit dat bij de grotere kantoorcomplexen investeerders ook tegelijkertijd belegger zijn, maakt het lastig om die cirkel te doorbreken. De belegger weet immers niet van tevoren of hij extra investeringen ook terugverdient in een hogere vierkantemeterprijs.

Bron: Management TeamReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld