Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, november 3, 2010 9:21 - Geen reacties

CM stopt met voorhuwelijkssparen

03
nov2010

De Christelijke Mutualiteit stopt in 2011 met het systeem van voorhuwelijkssparen. De andere ziekenfondsen reageren verrast.

‘Vanaf Nieuwjaar aanvaarden we geen nieuwe leden meer voor ons voorhuwelijkssparen’, bevestigt woordvoerder Bram Swaerts van CM. ‘Wie al ingestapt is, mag wel blijven sparen.’

De beslissing met voorhuwelijkssparen te stoppen is door de algemene vergadering van de CM genomen. ‘Wij willen ons positioneren als een gezondheidsfonds en vinden dat die bankactiviteit daar niet bij past. Het geld dat vrijkomt willen we aan andere zaken besteden.’ Zo wil de CM psychotherapie gedeeltelijk terugbetalen en tegemoetkomen in de hoge vervoerskosten van nierdialysepatiënten. In bepaalde regio’s steunt de CM ook het lidmaatschap van Weight Watchers of van fitnesscentra.

De CM heeft een 350.000 leden voor haar voorhuwelijkssparen. De andere ziekenfondsen samen hebben er zo’n 200.000. Zij zijn niet van plan met de formule te stoppen en reageerden gisteren verrast op de beslissing van de CM. Er liepen gesprekken over het onderwerp en de andere ziekenfondsen voelen zich gepakt in snelheid. ‘Wij hadden gehoopt dit in overleg met de ziekenfondsen te regelen’, zegt secretaris-generaal Geert Messiaen van de Liberale Mutualiteiten. ‘Men kan zich inderdaad afvragen of dit wel een kerntaak van een ziekenfonds is, maar zolang de anderen dit doen, stoppen wij er niet mee.’

Ook de Socialistische Mutualiteiten, met 120.000 voorhuwelijkse spaarders de nummer twee, gaan ermee door, zegt woordvoerder Urbain Vandormael. ‘Wij gaan door zolang de wet het toelaat’, luidt het bij het Neutraal Ziekenfonds.

Meest rendabele belegging

Voorhuwelijkssparen is volgens specialisten de meest rendabele belegging die er is. De opbrengst verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds, maar sommige geven het eerste jaar al tien procent, een pak meer dan wat een spaarboekje opbrengt.

Spaarders kunnen in het systeem stappen vanaf hun veertiende en moeten eruit op hun dertigste. Wie voordien trouwt, krijgt een grotere opbrengst dan wie dat niet doet. Net geen dertig procent van de doelgroep doet eraan mee. Eind 2008 waren dat 554.653 spaarders. Maar hun aantal was op twee jaar tijd met meer dan vijf procent gedaald. Het systeem heeft namelijk één groot nadeel: je mag maximaal 48 euro per jaar storten. Toch kost het systeem de ziekenfondsen handenvol geld: vorig jaar maakten ze er samen 75 miljoen euro verlies mee.

Bron: Nieuwsblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld