Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, november 3, 2010 9:22 - Geen reacties

DIEPSTE DAL VAN CRISIS LIGT ACHTER DE RUG

03
nov2010

Het aantal faillissementen in Vlaanderen daalt. ‘Een kantelmoment in de crisis’, zegt Eric Van den Broele van studiebureau Graydon. En nog meer positief nieuws: het aantal startende bedrijven blijft toenemen én de autoverkoop stijgt.

In oktober gingen 905 bedrijven failliet in heel België, 58 meer dan in dezelfde maand van vorig jaar, maar iets minder dan in september, dat de absolute recordmaand was. Opvallend is dat er in Vlaanderen in oktober minder bedrijven overkop gingen dan vorig jaar in dezelfde maand. ‘Dit is een kantelmoment’, zegt Eric Van den Broele van Studiebureau Graydon. ‘We zien dit ook aan de sectoren waarin de faillissementen vallen. In het begin van de crisis ging het om horeca, kledingwinkels en dergelijke. Daarna volgde de transportsector. Nu zitten we in de laatste fase, en worden de bedrijven getroffen die diensten leveren aan andere bedrijven. Daarom ook wordt Brussel nu zo zwaar getroffen.’ Daar valt inderdaad bijna een kwart van de faillissementen.

Van den Broele beklemtoont dat het einde van de crisis nog niet in zicht is. ‘We zijn enkel door het diepste dal. Zeker tot in het voorjaar verwachten wij nog een grote hoeveelheid faillissementen.’ Van den Broele wijst erop dat de statistieken zowat een half jaar op de conjunctuur nahinken. Sinds het voorjaar van 2010 zit er inderdaad weer groei in de economie.

Ook het aantal starters is toen weer beginnen toenemen. En die trend houdt aan, zegt gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo. Einde september waren er 1,4 procent meer startende bedrijven in Vlaanderen. Van Eetvelt ziet daarin een ‘voorzichtig teken van herstel’. Opvallend is dat het net in de ‘maaksectoren’ is dat de nieuwe bedrijven ontspruiten. ‘Dat zijn net de sectoren waarin de crisis het forst heeft toegeslagen.’

Meer nieuwe auto’s

Ook de autoverkoop doet het goed. Febiac, de vereniging van de autonijverheid, deelde gisteren mee dat in oktober bijna tien procent meer auto’s ingeschreven werden dan in dezelfde maand van 2009. Vooral de zware bedrijfsvoertuigen gaan fors vooruit: ongeveer de helft meer trekkers en opleggers zijn verkocht dan in oktober 2009. Maar ook de gewone autoverkoop neemt toe: Febiac verwacht in heel 2010 535.000 nieuwe auto’s te verkopen, evenveel als in 2008, dat een recordjaar was.

Bron: NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld