Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, maart 16, 2010 16:22 - Geen reacties

Brussels Gewest pakt leegstand aan

16
mrt2010

Mede op initiatief van Groen! en CD&V, is eind vorige week het voorstel gestemd dat de strijd tegen de leegstand opdrijft. Het geeft de gemeenten, OCMWâs en andere actoren de kans om ongezonde of leegstaande privéwoningen in beheer te nemen, te renoveren en nadien te verhuren.

De ordonnantie op het openbaar beheersrecht bestaat al sinds 2003, maar werd nooit toegepast. Openbare vastgoedactoren, zoals gemeenten en OCMW’s, hebben met het openbaar beheersrecht een instrument om ongezonde of leegstaande privéwoningen in beheer te nemen, te renoveren en nadien aan betaalbare prijzen te verhuren. Tot nog toe mochten ze de woningen slechts gedurende maximum 9 jaar verhuren. “Deze termijn bleek vaak onvoldoende om de gemaakte kosten te recupereren, waardoor de ordonnantie dode letter bleef. Nog geen enkele keer werd ze toegepast,” zegt Elke Van den Brandt, Brussels parlementslid voor Groen!. Met de vandaag gestemde wijziging wordt deze termijn verlengd met het aantal maanden die nodig zijn om de kostprijs van de werken terug te verdienen.

Bianca Debaets, Brussels parlementslid voor CD&V: ” Iedereen heeft recht op een betaalbare, kwalitatieve woning. Nu staan er meer dan 30.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning terwijl er zo’n 16.000 woningen leegstaan. We moeten dus alle mogelijke middelen aanwenden om de leegstand te bekampen.”

Het openbaar beheersrecht is geen wondermiddel, maar kan samen met andere instrumenten zoals de leegstandstaks de strijd tegen leegstand versterken. “Het instrument kan trouwens op twee manieren werken: door effectieve toepassing, maar ook als stok achter de deur om eigenaars onder druk te zetten.”, aldus de dames.

Bron: GroenReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld