Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, mei 21, 2010 17:11 - Geen reacties

Bouwunie tevreden met 180 overuren

21
mei2010

Voortaan kunnen de bouwbedrijven per jaar 180 overuren presteren (voorheen 130 overuren) en mogen ze gepensioneerden tewerkstellen (voorheen verboden). De nodige wijzigingen zijn verschenen in het Belgisch Staatsblad en treden in werking op 20 mei 2010. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, is tevreden met deze aanpassingen.

De uitbreiding van het aantal mogelijke overuren geeft de sector meer flexibiliteit en laat arbeiders toe meer te verdienen bij hun eigen werkgever. De bouwvakarbeiders kunnen immers zelf kiezen of ze deze overuren recupereren of niet. Bij niet-recuperatie krijgen ze een belastingvermindering (onmiddellijk toegekend en definitief verworven). Hierdoor houden ze voor hun overuur meer nettoloon over dan wanneer ze een uur in het zwart zouden werken. Spijtig genoeg geldt deze belastingvermindering enkel voor de eerste 130 uren, maar Bouwunie zal de nieuwe regering vragen om ook dit voordeel op te trekken naar 180 uren.

De mogelijkheid om meer overuren te presteren in de bouw, resulteert in geen geval in een 45-urenweek. Het biedt veel KMO-bouwbedrijven de mogelijkheid om officieel de uren te presteren die gepresteerd moeten worden. Voor de bouwvakarbeiders zijn deze overuren interessanter dan zwarte uren, waardoor zij hopelijk minder snel geneigd zullen zijn te kiezen voor het officieuze systeem.

Gezien de economische crisis in de bouw zeker nog niet voorbij is en een crisis enkel kan opgelost worden door meer te werken, hoopt Bouwunie dat de vakbonden zullen meewerken aan het invoeren van deze nieuwe mogelijkheid in de bouwbedrijven. Het is inderdaad zo dat de bijkomende 50 uren enkel kunnen mits het akkoord van de vakbonden.

Bouwunie is ook positief over de afschaffing van het verbod om in de bouw gepensioneerden tewerk te stellen als arbeiders. Er komt eindelijk een einde aan de discriminatie tussen de bouw en andere sectoren. Gepensioneerden kunnen dus voortaan ook in de bouw hun pensioenuitkering combineren met inkomen uit arbeid. Hierop bestaan wel een aantal beperkingen.

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld