Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, januari 25, 2011 14:47 - 1 Reactie

Bouwsector verwacht schuchtere groei in 2011

25
jan2011

De bouwsector in ons land verwacht dat het schuchter herstel dat in 2010 van start ging, zich dit jaar zal voortzetten. De sector gaat uit van een groei met één procent in 2011, zo bleek op een persconferentie van de Confederatie Bouw. De vooruitzichten zijn het meest gunstig voor de burgerlijke bouwkunde en renovatie.

Nieuwbouw zou nog enkele maanden kunnen profiteren van het hoger beschikbaar inkomen van de gezinnen en, voorlopig toch, de lage rentetarieven. Op middellange termijn verwacht de Confederatie Bouw echter dat een vastgoedproject voor gezinnen moeilijker te financieren zal zijn. Men verwijst hiervoor naar de verwachte stijging van de rentetarieven en de vastgoedprijzen, die sterker stijgen dan de lonen. De Confederatie Bouw roept een volgende regering dan ook op om aandacht te besteden aan deze nieuwe realiteit. “Een eventuele herziening van de fiscaliteit op vastgoed moet op zijn minst voor de gezinnen neutraal zijn, wat de verhouding belasting-aftrekbaarheid betreft”, luidde het.

In 2010 kende de bouwsector, ondanks het globale economische herstel, nog een negatieve tendens. Voor het derde jaar op rij daalde de activiteit, met 1,2 procent. De burgerlijke bouwkunde zag zijn productie stijgen (+13 procent in de eerste jaarhelft). Bij renovatie waarvoor een bouwvergunning nodig is, was er een stabilisatie op een hoog niveau. Energierenovatie vertoonde een duidelijk opwaartse trend. De nieuwbouw kon profiteren van het lagere btw-tarief: het aantal vergunde woningen steeg met vier procent tegenover 2009, maar ligt wel nog altijd tien procent lager dan in 2008.

Bron: Het Laatste Nieuws1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Hendrik Nelde
jan 25, 2011 21:15

Prijzen van vastgoed gaan omhoog… En dit zal zeker zo blijven als minister Van den Bossche doorgaat met haar plan om voor 50 miljoen Euro gronden op toplocaties aan te kopen en deze mits een uitgestelde betaling over te dragen aan deels Sociale Huisvestingsmaatschappijen (lees: betoelaagde en gesubsidieerde huisvestingsmaatschappijen).

Vermoedelijk gevolg van deze actie? Zonder meer stijgende grondprijzen (een deel van de markt wordt uit het circuit gehaald: vraag en aanbod). Maar tevens het risico door andere instanties zoals de Europese Gemeenschap teruggefloten te worden. Het Nederlandse beleid op vlak van Sociale Huisvesting kreeg het aan de stok met de Europese Gemeenschap, dit voorbeeld kan een donkere schaduw op ons beleid werpen!

En wij die dachten dat het belastinggeld in de kas van de overheid aan het opgeraken was…

Trouwens: indien u kapitaal te beleggen heeft en weinig ervaring in de sector: laat u professioneel begeleiden/coachen: op http://www.vastgoedcoach.be kan u een professioneel aan kopers kant vinden die de belangen van de vastgoedkoper zal behartigen.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld