Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 24, 2010 21:05 - Geen reacties

Bouwsector heeft dringend nood aan vers bloed

24
mrt2010

In Antwerpen werd gisteren Talentenwerf officieel voorgesteld. Via dit centrale job- en opleidingspunt voor de bouw bundelen de VDAB, de stad, het onderwijs en de bouwsector hun krachten om meer scholieren en werkzoekenden naar de om volk kreunende sector te lokken.

Bouwbedrijven krijgen al jaren hun vacatures – 1.500per jaar in de regio Antwerpen-Boom – moeilijk ingevuld omdat ze te weinig gekwalificeerd personeel vinden. Bovendien is bijna twintig procent van de arbeiders ouder dan 50, wat betekent dat binnen dit en enkele jaren duizenden arbeiders de sector zullen verlaten en de knowhow verloren gaat.

Veel bouwprojecten
Volgens Joris Defré, directeur Confederatie Bouw Antwerpen kappen er jaarlijks 3.500arbeiders mee, terwijl er slechts 3.200middelbare bouwstudenten afstuderen. ‘Minder dan de helft daarvan stapt in het vak, wat maakt dat we 2.000extra werkkrachten van buitenaf moeten gaan zoeken’, verduidelijkt Defré.

‘Het zijn dramatische cijfers, zeker als je weet dat er de komende jaren gigantische projecten in de pijplijn zitten, waaronder de heraanleg van de Scheldekaaien en van het Eilandje, de tramprojecten in en rond Antwerpen en de bouw van een voetbalstadion. De Antwerpse bouwsector heeft extra nood aan heel wat nieuwe arbeidskrachten.’

De stad en de Vlaamse regering brachten daarom alle betrokken partners – VDAB, de bouwsector, het bouwonderwijs, de sociale partners, openbare aanbesteders – bij elkaar om naar oplossingen te zoeken. ‘Uit dat overleg bleek dat alle partijen nauwer moeten samenwerken’, zegt coördinator Kathleen Mostien. ‘Met Talentenwerf, een job- en opleidingspunt voor de bouwsector, kunnen we daarin slagen.’

Advies
Talentenwerf bestaat uit een team van zes medewerkers en werkt zowel voor bedrijven, als voor werkzoekenden en scholen. ‘Bedrijven kunnen er onder andere terecht voor het plaatsen van vacatures, informatie over bijscholingen van arbeiders en advies over de beste formule van aanwerven’, legt Mostien uit.

‘Werkzoekenden krijgen dan weer gepersonaliseerd advies over werken en opleidingen in de bouw’, aldus Mostien. ‘In samenwerking met scholen worden acties opgezet om meer stage- en arbeidsplaatsen te vinden, afstuderende leerlingen sneller aan de slag te krijgen en de opleidingen beter af te stemmen op de vraag van de bedrijven.’

Er wordt ook ter plaatse gewerkt. In een mobiele container kunnen mensen op de werf zelf informatie krijgen. Voorts zullen er trainingen georganiseerd worden. Donderdag al wordt een eerste opleiding gehouden voor verschillende secundaire scholen met een afdeling Bouw, bij aannemersbedrijf Roegiers. Gedurende twee dagen zullen ze zich verdiepen in de bekistingstechniek, een manier om snel wanden op te zetten.

‘Deze samenwerking is uniek’, weet Bert Van Campenhout, preventieadviseur bij bouwfirma Roegiers, dat momenteel in opdracht van de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) de Van Cauwelaertsluis renoveert. ‘Deskundigen van onze firma geven les in ruil voor een onkostenvergoeding die we van Talentenwerf krijgen. Aangezien iedereen in onze sector op zoek is naar talent, doen we hier aan mee. Waarschijnlijk krijgen we de energie die we er nu insteken ooit terug’, klinkt het.

Bron: De StandaardReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld