Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 24, 2010 20:08 - 2 Reacties

Meldpunt malafide aannemers opgestart

24
mrt2010

De FOD Economie richt een taskforce op waar gedupeerde bouwheren terechtkunnen met hun klachten over aannemers en makelaars.

Tom en Sudha, het koppel uit de eerste aflevering van het VTM-programma Red Mijn Huis, betaalden in totaal 185.000 euro voor een huis waar van alles aan schort. Twee jaar geleden kozen ze voor de bouw van een sleutel-op-de-deur-woning. ‘Om gerust te zijn dat alles vlotjes gaat.’ Nadat ze verschillende voorschotten (al dan niet cash) betaalden aan twee heerschappen die zich voordeden als vertegenwoordigers van een gerespecteerde bouwfirma, bleven ze achter met een half afgewerkte gezinswoning. De onderdelen van het huis die er wel staan, vertonen grote mankementen.

De gevelstenen zijn nauwelijks gevoegd, waardoor er vocht doorsijpelt en mos zich ertussen nestelt. De funderingsplaat ligt niet waterpas. De dorpel van de garage, die een halve meter boven de begane grond ligt, is eigenlijk die van een venster. In het hele huis zijn amper vloeren te bespeuren. In de badkamer is te weinig helling, waardoor het water gewoon zou blijven staan en het dak heeft geen goot. En dan zijn er nog een aantal kleinere mankementen.

‘Met voorbedachten rade’
Tv-presentatrice Pascale Naessens zorgt ervoor dat die gebreken door vaklui gratis, mits het vakkundig in beeld brengen van deze of gene merknaam, worden weggewerkt. Philippe Smets, een nieuw tv-gezicht met ervaring in het leger en in de informaticasector, zoekt elke aflevering de oplichters in kwestie op.

‘Meestal ontbreekt het de gedupeerden aan de moed om zelf stappen te ondernemen’, zegt Smets. ‘Het is wel niet de bedoeling om het even welke vakman met de vinger te wijzen. We gaan echt op zoek naar lui die met voorbedachten rade mensen bedriegen.’

Hoe bonafide de overgrote meerderheid van de aannemers en makelaars ook is, het koppel uit de eerste aflevering is allesbehalve een alleenstaand geval. Alleen is het voor gedupeerden niet altijd duidelijk waar ze terechtkunnen met hun problemen.

In het kielzog van het programma start de FOD Economie een werkgroep op die elke klacht behandelt en doorstuurt naar de relevante instanties. ‘Daar zitten mensen in van de FOD Justitie, Economie, de Confederatie Bouw, de Bouwunie, de Commissie voor het Bankwezen, architecten…’, zegt Arne Vandendriessche, woordvoerder van minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne (Open VLD). ‘Van alle takken zijn experts vertegenwoordigd. De bevoegdheden liggen meestal ook verspreid. Veel mensen zien door het bos de bomen niet meer.’

Na elke aflevering verschijnen online tips. ‘Heel veel kan eigenlijk worden voorkomen’, vindt Vandendriessche. ‘Op de Kruispuntbank kun je bijvoorbeeld controleren waarvoor een aannemer geregistreerd staat.’

‘Het is moeilijk om de goede van de slechte te onderscheiden’, zegt Anja Larik van de Bouwunie. ‘Mond-aan-mond-reclame is nog altijd een goede graadmeter. Goede aannemers zijn meestal ook druk bezet, dus als je even moet wachten kan dat een positieve indicatie zijn.’

Red Mijn Huis, vanavond om 20.40uur op VTM.

Met bouwklachten kun je terecht op redmijnhuis@economie.fgov.be

Bron: De Standaard2 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Debakker Walter
jun 8, 2012 20:28

Heb een bouwklacht na gerenoveerde bouwwerken. Het is nu nog erger dan voor de werken. Waar moet ik heen ? Een vrederechter schijnt hier niets aan te kunnen doen wie dan wel??????Graag enig kontakt via mijn émail adres.
Hierbij toch alvast mijn beste dank
Walter Debakker

Van Looveren
aug 23, 2012 10:35

Heb contract met aannemer voor opstart werken 16/7, meld zich ziek , opstarten 20/8. Hij komt niet opdagen, neemt sinsdien geen telefoon op, reageert op geen enkele wijze. Heb geen voorschot (gelukkig) betaald. Kunnen wij contract aangetekend opzeggen zonder dat hij ons iets kan claimen? Uitvoeringstermijn verloopt volgens contract 26/10 maar die datum is niet meer haalbaar gezien omvang der werken dixit architect.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld