Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, november 8, 2010 14:47 - Geen reacties

Bemiddelingskosten bij verhuur hoofdverblijfplaats enkel ten laste van de opdrachtgever

08
nov2010

De vastgoedmakelaar mag bij verhuur van een hoofdverblijfplaats geen bemiddelingskosten aanrekenen aan de huurder, tenzij de huurder de opdrachtgever is van de bemiddelingsopdracht.

“Wordt voor niet geschreven gehouden, elk beding dat de kosten voor de bemiddeling door een derde voor de verhuring van het onroerend goed ten laste legt van de huurder, tenzij de huurder de opdrachtgever is van de bemiddelingsopdracht.” (art. 5 ter Woninghuurwet)

Deze wettelijke verplichting is van kracht sinds 17 augustus 2009.

Vorige week stapte ‘de huurdersbond’ naar de pers. Sommige makelaars zouden de bemiddelingskosten doorrekenen aan de huurder. Zelf ontving het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars hieromtrent 11 klachten waarvan 8 dossiers inmiddels werden afgesloten. De betrokken vastgoedmakelaars betaalden de onterecht geïnde bemiddelingskosten terug aan de huurders. In een aantal andere gevallen betrof het echter de kosten van de plaatsbeschrijving (in dit geval is elke partij verplicht de helft van de kosten te dragen – art. 1730 Burgerlijk Wetboek).

Deze wetsbepaling is alleen van toepassing bij verhuur van een hoofdverblijfplaats en geldt dus niet bij verhuur van vakantiewoningen, garages, kantoren, …

Bron en meer info : www.biv.be – biv news oktober 2010Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld