Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, november 23, 2010 10:24 - Geen reacties

“Belgische huizen zijn geen 50 % te duur”

23
nov2010

Vlaamse Confederatie Bouw veegt OESO-onderzoek van tafel

België heeft de meest overgewaardeerde huizenmarkt ter wereld. Tot die conclusie komt de OESO. De Vlaamse Confederatie Bouw veegt het onderzoek van tafel.

De woningprijzen zijn in België in verhouding tot de huurprijzen 63 % te hoog en liggen in vergelijking met het gezinsinkomen 53 % hoger. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Gegoede en minder gegoede gezinnen

De Vlaamse Confederatie Bouw reageert. “Wie verder leest dan de titels in de pers en het besluit van het onderzoek, ziet al snel waarom men zich vragen kan stellen bij de gevolgde methodologie. Het onderzoek vergelijkt de prijzen voor de aankoop van woningen op de secundaire markt met de huurprijzen voor woningen. Voor sommige landen kan dit een goede graadmeter zijn om na te gaan of woningen op de koopmarkt al dan niet overgewaardeerd zijn. Voor België is dit echter niet het geval. Dat komt door de specifieke aanbodstructuur van onze woningen, met een ruime koopmarkt voor beter gegoede gezinnen en een veel kleinere huurmarkt voor minder gegoede gezinnen. Het gemiddelde aanbod op de koop- en de huurmarkt is daardoor helemaal anders en dus voor ons land een slechte vergelijkingsbasis.”

Beperkte huurmarkt

“De Belgische huurmarkt is een zeer beperkte markt. Zij bedient vooral minder gegoede gezinnen evenals jonge gezinnen die de huurmarkt gebruiken als opstapje naar de koopmarkt. Beide groepen zijn dan ook op zoek naar goedkope panden die het mogelijk maken om met beperkte budgettaire middelen zelfstandig te leven en voor de tweede groep om tegelijk te sparen voor de verwerving van een eigendom later. De eerste groep betreft bovendien vooral gezinnen die net uit de boot vallen voor een sociale woning of die wachten op een sociale woning”, aldus de VCB.
“Nog een verschil met het buitenland is dat onze huurmarkt gedomineerd wordt door particuliere verhuurders (vaak oudere zelfstandigen) terwijl in andere landen belangrijke institutionele verhuurders de huurmarkt domineren. In ons land is de private huurmarkt om al die redenen al jaren een zorgenkind voor de overheid. De VCB pleit er daarom al lang voor om private huurders te ondersteunen met huursubsidies, zodat ook zij zich een betere woning zouden kunnen veroorloven.”

Bouwen of kopen

De laatste jaren hebben eigenaars van betere panden er meer en meer voor geopteerd hun woning te verkopen. “Al wie het zich financieel kan veroorloven, wordt in ons land woningeigenaar door een nieuwe woning te laten bouwen of een bestaande woning aan te kopen”, klinkt het verder bij de VCB. “Het zijn die gemiddelde verkoopprijzen die de vergelijkingsbasis vormen voor de OESO-studie, maar die reflecteren in eerste instantie de relatief hogere koopkracht van de gezinnen die eigenaar willen en kunnen worden. De lagere huurprijzen daarentegen zijn niet alleen een weerspiegeling van de steeds kleiner wordende huurmarkt, maar ook van het lager gemiddeld inkomen van de resterende groep van gezinnen die niet in staat zijn eigenaar te worden, of van jonge startende gezinnen.”

Vandaar dat het volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zeker in België volledig fout is de prijzen op de koopmarkt te vergelijken met de prijzen op de huurmarkt. “In onze sociale wooncontext is het nogal evident dat koopprijzen hoger liggen dan huurprijzen. Daaruit afleiden dat onze woningen intrinsiek te hoog gewaardeerd zijn, is een brug te ver.”

Bron: LiviosReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld