Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, november 23, 2010 10:23 - Geen reacties

3 achterpoortjes om btw op grond te vermijden

23
nov2010

Hoe je géén 5.000 tot 10.000 euro extra hoeft te betalen voor bouwgrond

Vanaf 1 januari betaal je ook 21 % btw op de grond bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Nu is dat nog 10 % registratierechten. Toch zijn er enkele achterpoortjes, hoorden we op het ontbijtseminarie ‘btw en grond’ van VKW-Limburg.

Het was de Europese Commissie die eiste dat België bij de aankoop van woning en grond bij één en dezelfde eigenaar ook op de grond btw heft. Een serieuze streep door de rekening voor iedereen die een nieuwbouwappartement wil kopen. Het kostenplaatje verhoogt al snel met 5.000 tot 10.000 euro. Ann Wenes van Deloitte Fiduciaire belicht drie mogelijkheden om aan de meerprijs te ontsnappen. Belangrijke opmerking is dat ondanks het naderende jaareinde, de administratie haar commentaren waarin zij de materie toelicht, nog niet helemaal afgerond heeft.

1) Gronden in afzonderlijke entiteit

Er is geen probleem wanneer de grond en het gebouw op naam van twee verschillende entiteiten, vennootschappen of personen staan. Als particuliere koper kan je hier dus best naar vragen. “Ook nu nog kunnen bedrijven zich herstructureren. Dat is geen probleem, zolang het niet kunstmatig of à la tête du client is. Het is belangrijk dat de bedrijven deze structuur dan ook aanhouden.”

2) Bewijs op basis van dagtekening

Wie nog dit jaar een nieuwbouwwoning (een woning blijft nieuw tot 31/12 van het tweede jaar volgend op de ingebruikname) wil kopen, maar de akte om allerhande redenen niet meer kan laten verlijden bij de notaris, heeft niet meteen een probleem. “Een compromis of onderhandse overeenkomst die dateert van voor 1 januari 2011 volstaat om geen btw op de grond te moeten betalen. Idem voor een compromis met opschortende voorwaarde. Cruciaal is de zogenaamde vaste dagtekening of datum die als officieel bewijs zal gelden. De dagtekening kan je onder meer aantonen met een bewijs van bijvoorbeeld een aangetekend schrijven in combinatie met bewijs van betaling of aanvraag van lening bij een kredietinstelling. Het volstaat niet om de datum op het papier te zetten en te voorzien van een handtekening van de koper en verkoper.”

3) Verkoop op plan

Een basisprincipe in dit btw-verhaal is de gelijktijdige ‘levering’ van grond en constructie (het maakt niet uit of deze al voltooid is). Wanneer dit niet het geval is, betaal je registratierechten op de grond. Ideaal voor projectmakelaars die woningen op plan verkopen voor ze met de bouw ervan aanvangen, want in dit geval is er sprake van afzonderlijke leveringen. “Helaas wil de federale overheid deze mogelijkheid schrappen. Het wordt dus bang uitkijken naar de administratieve commentaar die eerstdaags gepubliceerd zal worden”, besluit An Wenes.

Bron: LiviosReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld