Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, november 10, 2011 10:49 - Geen reacties

Belgische eensgezinswoning 40% ruimer dan buitenlandse evenknieën

10
nov2011

Belgische markt voor eensgezinswoningen blijft het goed doen

CENTURY 21, de N° 1 der vastgoedkantoren in België en in de wereld, vergelijkt ook dit jaar de vastgoedmarkten over de hele wereld met elkaar. Het vergelijkingscriterium? Hoe groot is een doorsneewoning met 2 kamers, badkamer, living, keuken, kleine tuin, koer en/of terras en hoeveel betaalt u ervoor?

CENTURY 21 besloot om na te gaan hoe groot typische eensgezinswoningen in België en het buitenland (o.a. Niew-Zeeland, Spanje, Portugal, Los Angeles, Mexico, Ierland en Tsjechië) zijn en wat u ervoor betaalt. Wat is een typische eensgezinswoning? Uit een analyse van de Belgische vastgoedmarkt blijkt dat een typische eensgezinswoning een woning is met 2 kamers, badkamer, keuken, living, kleine tuin, koer, balkon en/of terras. Een vergelijking van de wereldwijde vastgoedmarkten legt een aantal duidelijke verschillen bloot in doorsnee bewoonbare oppervlakte, locatie en kostenplaatje.

Belgische woning tot 40% ruimer
Uit de rondvraag blijkt dat Belgische eensgezinswoningen gemiddeld 40% ruimer zijn dan hun buitenlanse evenknieën. Door de band beschikt een Belgische eensgezinswoning over 119m² bewoonbare oppervlakte, daar waar buitenlandse eensgezinswoningen gemiddeld over 87m² bewoonbare oppervlakte beschikken.
Tevens wordt ook duidelijk dat de buitenlandse panden, in tegenstelling tot Belgische panden, eerder over terrassen en/of balkons beschikken en niet zozeer over een eigen koer of tuin. De panden uit de Verenigde Staten beschikken dan soms wel weer over gemeenschappelijke buitenruimtes.

Randgemeenten: in trek als locatie
Locatie blijft een doorslaggevende en prijsbepalende factor. Het gros van de Belgische en buitenlandse panden bevindt zich in de stad of in de randgemeenten. Dat de opgegeven panden zich net daar bevinden, hoeft niet te verbazen volgens Mathieu Verwilghen, General Manager CENTURY 21 Benelux. “We stellen al een aantal jaren de trend vast dat mensen opnieuw naar de stad of de omliggende randgemeenten verhuizen door de toenemende mobiliteitsproblemen. Ondanks de beperktere aanwezige oppervlakten in de stad en randgemeenten treffen we net daar het grootste aanbod eensgezinswoningen aan”.

Belgische prijzen, grotere oppervlaktes en kwaliteit
Locatie en bewoonbare oppervlakte spelen een grote rol in de prijsbepaling. Een vergelijking van de gemiddelde verkoopprijs wereldwijd toont aan dat deze vergelijkbaar zijn. De gemiddelde Belgische verkoopprijs ligt 1% hoger dan in het buitenland, met gemiddeld €179.606 in België tegenover gemiddeld €177.732 in het buitenland. Deze meerprijs wordt ruim gecompenseerd door de grotere bewoonbare oppervlakte van dit type woning en de betere bouwkwaliteit die Belgische woningen bieden in vergelijking met een aantal buitenlandse markten, wat bijdraagt tot een hogere levensstandaard in België op vastgoedvlak.

De verkoop van eengezinswoningen blijft het overigens goed doen in België en bovendien stabiliseren de prijzen in dit segment. “Wanneer wij de markt analyseren, merken we dat deze typische eensgezinswoninen goed in de markt liggen. Zowat 30% van alle transacties in 2011 betrof tot nu toe eensgezinswoningen”, aldus Mathieu Verwilghen, General Manager CENTURY 21 Benelux. “Een aantal redenen kunnen deze trend verklaren : eensgezinswoningen, vooral diegene uit de jaren ’60, worden vaak als een goede aankoop gezien aangezien ze, onder meer over grote woonkamers beschikken en een stevige constructie hebben.”

Bron: CENTURY 21Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld