Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, november 22, 2010 9:13 - Geen reacties

Belg leent gemiddeld 129.000 euro om huis te kopen

Tags:
22
nov2010

Na een dip eind 2008 en begin 2009 is de hypothecaire kredietverlening in België opnieuw op peil. In het derde kwartaal werden bijna 70.000 hypothecaire kredieten verleend, een absoluut record. Ook het bedrag bereikte een nieuw record, zo meldt de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Wie een huis koopt, leent gemiddeld 129.000 euro. Een krediet om een woning te bouwen bedraagt gemiddeld 117.000 euro en voor renovatie is dat 32.000 euro. Wie een woning koopt en al renovatieplannen heeft, leent gemiddeld 149.000 euro.

Het aantal contracten bedroeg in het derde kwartaal 69.363, de ruim 4.000 herfinancieringen inbegrepen. De nieuwe hypothecaire kredieten (dus zonder die herfinancieringen) vertegenwoordigen een bedrag van ruim 6 miljard euro. Het aantal kredietaanvragen steeg met bijna een kwart.

In vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar werd 15 procent meer hypothecair krediet toegekend, voor een bedrag dat 13,6 procent hoger lag, aldus de BVK. “Dit is reeds het vierde trimester op rij waarin een groei met dubbele cijfers ten opzichte van het overeenstemmende trimester van het voorgaande jaar wordt geboekt.”

Het aantal leningen voor de aankoop van een woning – 40 procent van de hypothecaire kredieten – bereikte de voorbije maanden ook “ongekende hoogten”, net als het aantal bouwkredieten. Het aantal renovatiekredieten, een derde van de markt, bleef stabiel.

159 miljard euro
De leden van de BVK vertegenwoordigen naar eigen zeggen ongeveer 90 procent van het totale aantal nieuw verstrekte hypothecaire kredieten. Geëxtrapoleerd naar de volledige markt, hebben de Belgen momenteel in totaal voor een bedrag van 159 miljard euro aan hypothecair krediet uitstaan.

Vaste rentevoet helemaal terug
Steeds meer mensen die een hypothecair krediet afsluiten, kiezen weer voor een formule met vaste rentevoet. De variabele rentevoet viel in het derde kwartaal terug tot net minder dan de helft van de hypothecaire kredieten, zo blijkt uit donderdag vrijgegeven cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

De vaste rentevoet werd tijdens het derde kwartaal opgenomen in 51,7 procent van de afgesloten hypothecaire kredieten. Minder dan een op de drie kredieten wordt nog tegen een jaarlijks veranderlijke rentevoet gesloten, tegen nog bijna de helft begin dit jaar. De overige kredieten hebben meestal een drie- of vijfjaarlijks herzienbare rentevoet. De kloof tussen de jaarlijks veranderlijke en de vaste rentevoet is verkleind tot ongeveer 1 procent, legt de BVK uit.

Bron: HlnReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld