Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, maart 11, 2010 18:23 - Geen reacties

Beleggers azen op vastgoed van woningcorporaties

11
mrt2010

Corporaties compenseren hun gebrek aan kasstroom door een deel van hun vastgoed te verkopen aan beleggers. Deze trend signaleert ING Economisch Bureau.

Het volume aan woningbeleggingen is vorig jaar opvallend fors gestegen. Het totale bedrag ging van 540 miljoen euro in 2008 naar 807 miljoen euro in 2009. De verklaring zoekt Jan van der Doelen, sectormanager bouw en onroerend goed bij ING, vooral in de verkoop door corporaties. Die hebben voor hun kasstroom gerekend op de verkoop van een substantieel aantal huurwoningen. De opbrengst hebben ze nodig om hun nieuwbouwprogramma rond te krijgen. Maar het uitponden van complexen met oudere huurwoningen gaat op dit moment uiterst moeizaam. Het aanbod aan woningen in het betrokken genre is erg ruim voor het beperkte aantal kopers dat zich aandient. In zulke omstandigheden zit er weinig anders op dan de ambitie bij te stellen. Een object in zijn geheel verkopen aan beleggers bijvoorbeeld zou “een logische optie” zijn. Beleggers happen inderdaad toe, zo signaleren ze bij ING, ook al blijven de aanvangsrendementen op woningen met gemiddeld 4,9 procent laag ten opzichte van andere vastgoedcategorieën. Hiertegenover staat namelijk het gunstige perspectief van weinig leegstand en op termijn alsnog mooie rendementen in het verschiet door uitponding (verkoop van leegkomende huurwoningen aan particuliere gegadigden).
Niet realiseerbaar

Bewoonde complexen met sociale-huurwoningen zullen niet gauw worden overgedragen aan beleggers. Dat is juridisch vrijwel niet realiseerbaar. Corporaties zouden in plaats daarvan hun nieuwbouwobjecten van de hand doen. De belegger kan deze nieuwbouwcomplexen dan verhuren en wanneer daarvoor aanleiding is, kiezen voor uitponden.

Bron: CobouwReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld